Hlavní obsah

Zeman má tři podmínky, pak je ochoten se bavit o návratu do ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Expremiéra a bývalého předsedu ČSSD Miloše Zemana v pondělní navštívil emisar šéfa sociální demokracie s výzvou ke schůzce s Jiřím Paroubkem. Zeman reagoval stanovením třech podmínek, za kterých je ochoten se s Paroubkem setkat.

Článek

„Moje podmínka pro setkání s Jiřím Paroubkem je trojí. Zdůrazňuji pro setkání, nikoli pro cokoliv dalšího,“ řekl v pondělí Právu Zeman. „Zaprvé, že ČSSD v žádném kraji neuzavře velkou koalici s ODS. Za druhé, že Jarda Foldyna bude hejtmanem Ústeckého kraje,“ vyjmenoval expremiér.

„Třetí podmínka je, že se mně Jiří Paroubek veřejně omluví za kauzu Altner,“ doplnil Zeman, který kampaň v této věci, jež byla proti němu z Lidového domu vedena, v nedělním vyjádření pro Novinky označil za nechutnou a špinavou. „Za těchto třech podmínek jsem ochoten se s ním setkat,“ zdůraznil Zeman.

Nepřímo se vyjádřil také k tomu, že ústecká ČSSD v pondělí vyšachovala z vyjednávacího týmu volebního lídra a kandidáta na hejtmana Jaroslava Foldynu. „Všimnul jsem si komentáře vzteklého novinářského trpaslíka v deníku Právo, který chválili šedivé myši v sociální demokracii: Na příkladě Jaroslava Foldyny je vidět, co tyto šedivé myši dokážou,“ podotkl Zeman.

Podle informací Práva byl za Zemanem na Vysočině bývalý vedoucí Úřadu vlády za Paroubkova premiérování Ivan Přikryl. Expremiér to nechtěl komentovat. „Zásadně neuvádím návštěvy, které u mě jsou. Pouze vždy zdůrazňuji, že tyto návštěvy jsou z iniciativy těchto návštěv, nikoli z mé iniciativy,“ poznamenal jen.

O Zemanově návratu se začalo uvažovat poté, co ho k němu Jiří Paroubek vyzval. Chce tak přimět Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby podpořili sociální demokraty v hlasování o nedůvěře vládě. Zeman Novinkám o víkendu sdělil, že nemá důvod vůbec uvažovat o návratu mezi sociální demokraty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám