Hlavní obsah

Kandidáta na hejtmana Foldynu vyšachovali z vyjednávacího týmu

– ÚSTÍ NAD LABEM
Právo, Jiří Ovčáček

Překvapení přineslo pondělní jednání ústecké krajské soc. dem. o ustavení vyjednávacího týmu o koalici v kraji. Nebyl do něj totiž zvolen lídr kandidátky Jaroslav Foldyna, který má ambici stát se hejtmanem a prosazuje menšinovou krajskou vládu ČSSD. Nechtěl potvrdit ani vyvrátit, zda to znamená, že místní soc. dem. míří ke spolupráci s ODS.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

„Byl zvolen vyjednávací tým, ve kterém nejsem,“ řekl Právu Foldyna. Nebyl zvolen ani na klubu zastupitelů soc. dem., ani na navazujícím jednání krajského výkonného výboru. „Nekomentuji to, beru to jako výraz určité demokracie,“ řekl Foldyna na dotaz Práva, co tomu říká.

Lídr je členem sdružení Přátelé Miloše Zemana a k „důchodci z Vysočiny“ má blízko. „Chtěl bych tomu věřit, že to proto není,“ odpověděl na dotaz Práva, zda za jeho nezvolením do vyjednávacího týmu není právě jeho „zemanovství“. Do týmu byli naopak podle Foldyny zvoleni místopředsedkyně strany Jana Vaňhová, šéf ústecké krajské ČSSD Petr Benda, který je také poslaneckým asistentem Jiřího Paroubka, současný krajský radní Pavel Kouda a náměstek primátora Ústí nad Labem Arno Fišera.

„Vyjednávací tým vyšel demokraticky tak, aby to byli lidé, kteří svým způsobem vyjednají co nejvíc, aby se prosazovala otázka hejtmana,“ řekla Právu Vaňhová. Uvedla, že soc. dem. jde v tuto chvíli o „stoprocentní nasazení na program“. Je zřejmé, že v týmu jsou lidé, kteří dnes spolupracují s ODS. Vaňhová je náměstkyní primátorky Chomutova Ivany Řápkové (ODS), Kouda je jako jediný zástupce ČSSD v radě kraje ovládané občanskými demokraty a Fišera je náměstkem primátora Ústí nad Labem Jana Kubaty taktéž z ODS.

To by mohlo naznačovat, že ČSSD v Ústeckém kraji míří ke spolupráci právě s občanskými demokraty. „To nemohu ani potvrdit ani vyvrátit, nedostal jsem žádný mandát, abych se k těmto věcem vyjadřoval,“ reagoval Foldyna. Vaňhová popřela, že by složení týmu znamenalo, že soc. dem. míří v kraji k ODS.

Jednat se bude se všemi

„To určitě samozřejmě neznamená nic, protože my budeme jednat, máme zadání, se všemi,“ sdělila. Na otázku, co může vyšachování z týmu znamenat pro jeho ambici stát se hejtmanem, Foldyna uvedl: „V této chvíli zatím nic. Může se o tom spekulovat, co to může znamenat.“

V pondělí dopoledne, ještě před jednáním krajské soc. dem., Právu jasně řekl, že se o post hejtmana chce ucházet. „Mohu to potvrdit, dostal jsem od voličů zavazující důvěru, v okrese Děčín, odkud pocházím, byl nejlepší výsledek ČSSD v kraji, 37 procent,“ dodal. Odmítl, že by chtěl kandidovat do Sněmovny a zamířit tak z hejtmanství do poslaneckých řad.

„Na otázku, jestli budu nebo nebudu kandidovat do Sněmovny mám jednoznačnou odpověď: Budu se věnovat na sto pro práci hejtmana a práci pro Ústecký kraj,“ prohlásil. V Ústeckém kraji v minulých volbách kandidoval Jiří Paroubek. Podle Foldyny by to měl zopakovat. „Kandidaturu Jiřího Paroubka v Ústeckém kraji jako lídra v budoucích volbách považuji jako ohromnou výhodu, protože se domnívám, že se stane předsedou budoucí vlády a jistě se nám ty nejzávažnější problémy kraje podaří řešit společně,“ míní.

Foldyna také na dotaz Práva uvedl, že se pokusí přispět k usmíření ČSSD se Zemanem. „Z celého srdce bych si přál a udělám všechno pro to, aby došlo k naplnění spojení mezi Vysočinou a Prahou, protože pak se soc. dem. stane neporazitelná,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám