Hlavní obsah

Českolipskou ubytovnu drtí úplavice

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESká LÍPA

Již třináct pozitivních případů infekční úplavice diagnostikovali českolipští lékaři u obyvatel městské ubytovny pro neplatiče N-centrum. Počet nakažených přitom roste každým dnem. V ubytovně žije 166 nájemníků, převážně Romů.

Článek

"Původně jsme zaznamenali minulý týden tři případy, koncem týdne jich bylo už osm a nyní je jich třináct. Mezi nakaženými jsou z velké části děti," konstatovala vedoucí českolipského pracoviště Krajské hygienické stanice v Liberci Hana Knížová. Osm lidí je přitom už hospitalizováno na infekčním oddělení Krajské nemocnice Liberec.

Ubytovna v karanténě

"Zatím tu máme osm pacientů z českolipské ubytovny a další k nám prý směřují, ale zatím jsme je nepřijali. Z osmi pacientů je sedm dětí a jedna dospělá žena," potvrdila Právu primářka infekčního oddělení Ludmila Nedvědová. Kontrolní vyšetření v nemocnici přitom podle ní zatím onemocnění prokázala u dvou pacientů. "Nakažení úplavicí jsou hospitalizováni většinou 10 až 14 dnů, záleží na průběhu a závažnosti onemocnění a také na epidemiologické situaci v rodině," dodala Nedvědová.

Jak upozornila Knížová, byla v ubytovně nařízena karanténní opatření. "Úplavice je vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které se přenáší fekálně-orální cestou. Lidé proto musí dodržovat přísná hygienická opatření, především si často mýt ruce, zvlášť po použití toalet. Klienti ubytovny také nesmí navštěvovat nikoho dalšího a ani přijímat návštěvy a nesmí navštěvovat veřejná zařízení, jako jsou třeba bazény a podobně," upřesnila Knížová opatření a dodala, že klienti domova je bohužel příliš nedodržují.

Infekce zavřela klubovnu pro děti

Onemocnění přivlekla do ubytovny návštěva z Kolína. Jak Právu sdělila tisková mluvčí Městského úřadu v České Lípě Markéta Aulová, kvůli hrozícímu podezření z nákazy úplavicí zrušila radnice v místě dokonce otevření nové klubovny Paramisa. "Klubovna je určena dětem ze slabšího sociálního prostředí a měla fungovat od minulého pondělka," zmínila Aulová s tím, že bude otevřena až po odeznění nákazy.

Nákaza úplavicí způsobuje průjmy, bolesti břicha a horečky. V Libereckém kraji se choroba letos vyskytla častěji než v předešlých letech. Podle Nedvědové bylo letos hospitalizováno celkem 16 lidí, zatímco běžně jich mají okolo pěti ročně.

V České republice se však podle krajské epidemioložky Dany Zemanové objevuje úplavice v poslední době častěji. Souvisí to především s pohybem obyvatel, kterým chybí základní hygienické návyky, soudí epidemioložka. Epidemie úplavice postihla například v srpnu komunitu Romů v Karviné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám