Hlavní obsah

VIDEO: Pokud lidovci shodí vládu, pomohou si v krajích, láká Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kdyby se KDU-ČSL ve středečním hlasování o důvěře vládě, jíž je součástí, postavila proti kabinetu, měla by podle předsedy ČSSD větší šanci, že s ní budou sociální demokraté jednat o koalicích v krajích.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek představil tři podmínky pro uzavírání krajských koalic.

Článek

„Myslím, že by to určitě pozitivně ovlivnilo naše vyjednávací týmy v této věci. Kdyby padla vláda Mirka Topolánka, kdyby lidovci pochopili, že tady se blíží jiné angažmá, tak samozřejmě, že bychom to uvítali a zjednodušilo by to a zrychlilo by to ta jednání o koalicích aspoň v některých krajích,“ řekl Paroubek.

Objevily se už spekulace, že ČSSD nabídla lidovcům místa hejtmanů na Pardubicku a na jižní Moravě výměnou za to, že strana ve středu vládu nepodpoří.

Poslanci KDU-ČSL ale zatím nenaznačili, že by o hlasování proti vládě uvažovali. Koalici napínají tři poslanci ODS a také poslankyně zelených.

Tři zdravotnické podmínky

Paroubek v pondělí zopakoval podmínky, které bude jeho strana v krajích mít. Všechny se týkají zdravotnictví. Jen strana, která s nimi bude souhlasit, může v krajích se sociálními demokraty vládnout.

Preferuje koalice levostředové, pokud to nebude možné, půjde do vlády s komunisty. Dohodu s ODS odmítl s tím, že tato strana jen těžko přistoupí na ony tři podmínky.

Šéf strany chce, aby krajské nemocnice nevybíraly regulační poplatky ve zdravotnictví. Dále chce, aby se nemocnice, které byly převedeny na akciové společnosti, vrátily do statutu veřejně prospěšných společností a aby kraje neprivatizovaly svá sociální zařízení.

Senátní počítání

Paroubek také spočítal, že pokud by jeho strana získala všechny senátorské posty, které má ve hře ve druhém kole, měla by 32 křesel, což by bylo stejně, jako zůstane ODS, pokud žádný její kandidát nevyhraje. Vzápětí ale řekl, že je to nereálné.

Předseda ČSSD ukazuje plán rozložení sil v Senátu podle svých představ.foto: Právo/Michaela Říhová

K účasti ve druhém kole vyzval i předseda ODS Mirek Topolánek. Mluvil o oranžové tsunami, kterou, pokud lidé chtějí zastavit, měli by k druhému kolu voleb přijít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám