Hlavní obsah

Rath chystá změny ve středočeských nemocnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební lídr středočeské ČSSD David Rath chce po nástupu do čela hejtmanství poslat do krajských nemocnic kontroly a nechá vypracovat audity, které mají odhalit možná pochybení tamních manažerů. Následovat mohou i personální změny ve vedení nemocnic, oznámil v pondělí Rath.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath (ČSSD) při vystoupení ve Sněmovně

Článek

"Obávám se, že z managementu nemocnic mnoho nezůstane," řekl v pondělí Rath. Podle jeho slov selhali ředitelé nemocnic v Kolíně, Příbrami, Benešově a Kladně. Nejistá je i situace vedení mladoboleslavské nemocnice.

"Provedou se velmi pečlivé kontroly a audity. Samozřejmě na podkladě těchto auditů a kontrol se bude dále rozhodovat o osudu manažerů. Nicméně o některých už teď vím, že selhali," uvedl Rath. Ředitelé zmiňovaných nemocnic jakákoliv pochybení popírají.

Ředitel kolínské nemocnice považuje kritiku za absurdní

Rath poukázal například na situaci v kolínské nemocnici, jejíž ředitel se podle něj dopustilmnoha chyb. "Nechal zprivatizovat některé velmi lukrativní provozy nemocnice, jako je angiolinka, nukleární magnetická rezonance, dialýza. Já si myslím, že je to manažerské selhání, když ředitel veřejné nemocnice privatizuje nejvýdělečnější provozy své nemocnice. Tím poškozuje svoji mateřskou firmu," uvedl Rath.

Ředitel kolínské nemocnice Luděk Rubáš Rathova slova odmítl. Podotkl, že všechny předchozí kroky nemocnice činila s vědomím kraje a kontroly v tomto zdravotnickém zařízení se prováděly průběžně. "Myšlenku, že bychom se dopustili nějakých porušení kázně nebo předpisů, považuji za absurdní," prohlásil Rubáš. Dodal, že hospodaření nemocnice se dlouhodobě pohybuje v kladných číslech.

"Rozvíjí se nové obory, modernizuje se, přicházejí noví lékaři. Myslím, že je slušná úroveň platů," podotkl. Na Rathova slova o chystané obměně managementu nechtěl reagovat. "Jsem manažer a nebudu nějaké výroky politiků komentovat," uvedl.

Rathovi vadí, že se místo oprav stavěly nové pavilony

Vedení kladenské nemocnice zase Rath dává za vinu nákladnou modernizaci, která byla v uplynulých dnech zahájena. Výstavba tří nových pavilonů bude stát 1,2 miliardy korun, většina prostředků bude zaplacena z úvěru.

Rath míní, že nemocnice měla nejdříve rekonstruovat své stávající prostory. Podle ředitele Otakara Mareše by to ale nebylo možné bez zastavení provozu nemocnice. K výstavbě nových budov se přistoupilo proto, aby nemusel být provoz přerušen, rekonstrukce staré budovy je plánována následně. O přestavbě nemocnice se podle Mareše dlouho přemýšlelo a všichni potvrdili, že do stávající budovy se nové provozy nedají umístit.

Neexistuje lepší řešení, oponuje ředitel

Rath bude chtít v Kladně stejně jako v případě příbramské nemocnice, která se rovněž rekonstruuje, nechat prověřit smlouvy se stavebními firmami. "Pokud to bude aspoň trochu možné, uděláme všechny kroky k tomu, abychom se s těmi firmami domluvili na tom, že se ten projekt předělá," uvedl.

Mareš k tomu podotkl, že projektová dokumentace vznikala čtyři roky a podíleli se na ní i lékaři a sestry. Chodili na jednání s projektanty a sdělovali jim svoje připomínky. "Když dnes přijde někdo, kdo za to ponese odpovědnost, a řekne, že to je špatně, má právo to udělat. Ale já tvrdím, že neexistuje lepší řešení než to, které jsme navrhli," míní ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám