Hlavní obsah

Byla chyba začít zdravotnickou reformu zavedením poplatků, rýpnul si Macek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší čelný představitel občanských demokratů, Miroslav Macek, se v pondělí na svém blogu ostře pustil do premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka. Ve svém textu označil za příčinu volební porážky nejsilnější vládní strany "zklamání příznivců pravice z reálné každodenní vládní politiky ODS." Koaliční podoba reforem prý učinila z původních záměrů ODS "bezzubou parodii".

Článek

Podle Macka bylo neskutečnou hloupou politickou i věcnou chybou odstartovat reformu zdravotnictví zavedením poplatků. Macek je označuje za "politické populistické téma“, které upozadilo skutečné reformní nezbytnosti.

Podle Macka bylo neskutečnou hloupou politickou i věcnou chybou odstartovat reformu zdravotnictví zavedením poplatků. Macek je označuje za "politické populistické téma“, které upozadilo skutečné reformní nezbytnosti.

Macek si ve svém textu též klade za voliče otázku, kdo vlastně v posledních měsících v české politice vládne. Seznam přeběhlíků a stranických rebelů, kterým si odpovídá, je dosti obsáhlý.

Bursíkotopolánek, jak Macek v jedné z pasáží označuje vládní tandem premiéra a šéfa zelených, se zákonitě nemůže zavděčit všem. Zrazeni se tak cítí jak pravicoví voliči ODS, tak levicové křídlo příznivců zelených. Podle Macka předvádí kabinet více než co jiného "nepolitickou politiku,“ po níž svého času volaly kruhy blízké bývalému prezidentovi Vaclavu Havlovi.

Ani Topolánek neudělá z těchto voleb vítězství

"Volby 'naštěstí' dopadly tak, že ani Mirek Topolánek z nich neudělá vítězství...," píše Macek hned v úvodu. "Ovšem to, že Mirek Topolánek promptně oznámil, že opět hodlá kandidovat na předsedu ODS, mne jen utvrzuje v tom, že příčiny porážky bude vidět všude jinde, jen ne u sebe... Jakže to zněla ta SMS Václava Klause po Topolánkově zvolení...,“ píše Macek v narážce na Klausovu slavnou SMS o "prázdném a falešném Topolovi“.

Závěrečný postřeh o tom, že krize, jako je ta nynější na finančních trzích, mají tendenci rozdělit voliče do bipolárního světa pravice a levice, naplňuje Macka uspokojením. "Viz výsledky Kocába, Illnerové, Klenera a dalších v senátních volbách a různých těch seskupení ve volbách krajských...," podotýká Macek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám