Hlavní obsah

Foldyna: Budu-li hejtmanem, do Sněmovny nechci

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěz voleb v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna (ČSSD) má jasno ve své budoucí politické kariéře. Chce se naplno věnovat práci hejtmana a plnit sliby, které dal voličům. Jak prozradil Novinkám, neplánuje proto, že by kandidoval do Sněmovny a hejtmanství pak opustil.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

Foldyna potvrdil, že se bude ucházet o post hejtmana v Ústeckém kraji.

„Mohu to potvrdit. Dostal jsem od voličů zavazující důvěru, v okrese Děčín, odkud pocházím, byl nejlepší výsledek ČSSD v kraji, 37 procent,“ řekl k tomu Novinkám.

Odmítl, že by chtěl v budoucnu zamířit z hejtmanství do Prahy a kandidovat do Sněmovny. „Na otázku, jestli budu nebo nebudu kandidovat do Sněmovny mám jednoznačnou odpověď: Budu se věnovat na sto procent práci hejtmana a práci pro Ústecký kraj,“ řekl Novinkám.

V Ústeckém kraji v minulých volbách kandidoval současný šéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle Foldyny by to měl zopakovat. „Kandidaturu Jiřího Paroubka v Ústeckém kraji jako lídra v budoucích volbách považuji jako ohromnou výhodu, protože se domnívám, že se stane předsedou budoucí vlády a jistě se nám ty nejzávažnější problémy kraje podaří řešit společně,“ míní.

Foldyna: Pokusím se o smíření ČSSD s Milošem Zemanem

Foldyna také na dotaz Novinek uvedl, že se pokusí přispět k usmíření mezi ČSSD a expremiérem a bývalým předsedou strany Milošem Zemanem.

„Tak jak jsem vnímal včerejší diskuzi kolem výzvy Zemanovi, považuji ji za zcela správnou. Z celého srdce bych si přál a udělám všechno pro to, aby došlo k naplnění spojení mezi Vysočinou a Prahou, protože pak se sociální demokracie stane neporazitelná,“ prohlásil. Naopak ze Sněmovny míří na hejtmanství vítěz voleb na jižní Moravě, Michal Hašek. Jak řekl v neděli Právu, chce splnit slib voličům a po usednutí do křesla šéfa kraje z dolní komory odejde.

Jeho stranický kolega David Rath, který míří na post hejtmana Středočeského kraje, pro změnu zkusí zpočátku skloubit šéfování kraji s poslancováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám