Hlavní obsah

Rath si věří, chce být poslancem i hejtmanem zároveň

Právo, jov

Zatímco kandidát na jihomoravského hejtmana, šéf poslanců ČSSD Michal Hašek plánuje i přes přání Jiřího Paroubka odchod ze Sněmovny po zvolení šéfem kraje, středočeský lídr David Rath chce napřed zkusit, zda lze skloubit vykonávání funkce hejtmana a poslancování.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath s Jiřím Paroubkem po volbách

Článek

Paroubek se v sobotu vyjádřil, že si nedokáže představit Haškův odchod z čela poslaneckého klubu a ze Sněmovny. To Hašek bere, jak řekl v neděli Právu, jako projev poděkování za práci, chce ale dodržet slib voličům.

Odchod ze Sněmovny proto plánuje. „Jasně jsem slíbil voličům na jižní Moravě, že pokud se stanu hejtmanem, dokončím nejnutnější práci ve Sněmovně a během několika týdnů odejdu ze Sněmovny. Mám ve zvyku svoje slova plnit,“ sdělil Právu.

Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva by mělo být zhruba v půlce listopadu, tehdy by mělo běžet i poslední letošní zasedání dolní komory. Hašek by tak ve Sněmovně skončil nejspíš v prosinci.

"Pokud se ukáže, že to nejde zvládnout, tak bych to pak řešil"

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath bude situaci řešit, až pokud bude hejtmanem. „Od začátku jsem jednoznačně říkal, že se budu rozhodovat, až ta situace nastane,“ řekl Právu.

Prozradil ale, že nějaký čas zkusí souběh obou funkcí. „Zatím k tomu nemám žádný vyhraněný postoj, nepochybně nějakou dobu zkusím, zda je to možné vykonávat dohromady, zda to má nějakou přidanou hodnotu pro naše voliče,“ prohlásil. „Pokud se ukáže, že to nejde zvládnout, tak bych to pak řešil,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám