Hlavní obsah

Filip odmítá podporu KSČM menšinovým vládám, chce do koalic

Pro komunisty je nepřijatelná tichá podpora menšinovým vládám ČSSD v krajích, řekl v neděli předseda KSČM Vojtěch Filip. Reagoval tak na středočeského volebního lídra ČSSD Davida Ratha, který chce vládnout menšinově a vyjednat si k tomu podporu komunistů a občanských demokratů.

Článek

Filip naopak novinářům řekl, že komunisté jsou připraveni vstoupit do krajských koalic. Pouhá podpora ČSSD podle něj nepřipadá v úvahu.

"Jsme politickou stranou, která má vhodný program a zvolené krajské zastupitele, takže se té odpovědnosti nebojíme," uvedl Filip. Dodal, že s ČSSD, která zcela zvítězila v krajských volbách, bude jednat. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek dal najevo, že by byl nejraději pro středolevé koalice, vyjednávat hodlá s lidovci a komunisty.

ČSSD by ve všech 13 krajích získala společně s komunisty nadpoloviční většinu v zastupitelstvech, ve většině však může koalici sestavit i s jinými partnery. Rath se vyslovil proti koalicím s KSČM. "Komunistická strana se bohužel neodřízla od své předchůdkyně, od své minulosti, tudíž je pro nás dost složité s nimi podepisovat nějaké koaliční dohody," podotkl. Spojenectví s ODS zase podle Ratha brání programové rozdíly.

Sociální demokracie vyhrála krajské volby ve všech regionech, ačkoliv v minulosti v krajských volbách nikdy nezvítězila. V příštích čtyřech letech bude mít ČSSD 280 krajských zastupitelů, polepšila si o 175 mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám