Hlavní obsah

Paroubek: Topolánek zastupující ČR v době předsednictví EU je nepřijatelný

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Lidovém domě v sobotu večer zavládla euforická nálada, vypukly oslavy vítězství ČSSD v krajských volbách, které šéf strany Jiří Paroubek označil za grandiózní. Po jednání vedení strany pak na tiskové konferenci prohlásil, že se lidé ztotožnili s jeho stranou, že je třeba vystavit účet vládě Mirka Topolánka (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Paroubek během oslav po vyhraných volbách s manželkou Petrou

Článek

„Tyto volby ukázaly, že občané ČR se s námi jednoznačně ztotožnili, že je třeba vystavit účet vládě Mirka Topolánka,“ prohlásil rozzářený lídr ČSSD. „Být na místě Mirka Topolánka, tak bych odstoupil z funkce předsedy vlády,“ sdělil.

Podle Paroubka jde o zdrcující vítězství sociální demokracie v takovém typu voleb v jejích dějinách. Míní, že je nepřijatelné, aby Topolánek zastupoval Česko v době evropského předsednictví v první polovině příštího roku. „Vláda ODS v krajích dnešním dnem končí,“ prohlásil spokojený šéf největší opoziční strany.

Nechce koalice s ODS

Paroubek se vyslovil proti tomu, aby ČSSD uzavírala v krajích koalice s ODS. Pokud to jen půjde, nedovede si představit, že by vznikla krajská rada s účastí občanských demokratů. Nastává podle něj čas „barevných“ krajských vlád.

Představil také programové nepřekročitelné minimum, které sociální demokraté při vyjednávání o krajských vládách nehodlají porušit. Budou požadovat, aby je případný koaliční partner akceptoval.

Součástí nepřekročitelného minima je, aby lidé neplatili poplatky v krajských nemocnicích, zůstal by jenom poplatek za pobyt, ovšem s rozsáhlými sociálními omezeními. Nehradili by je totiž lidé do 18 let a senioři.

Druhým bodem je, že budou krajské nemocnice převedeny na neziskové veřejné společnosti. V řadě krajů jsou nyní tato zařízení akciovými společnostmi, což se ČSSD nelíbí. Třetím požadavkem, na kterém bude ČSSD trvat, je odmítnutí privatizace veřejných služeb v sociální oblasti, tedy například domovů důchodců nebo dětských domovů.

V Lidovém domě vypukly oslavy

Sociální demokraté na volebním studiu v Lidovém domě nešetřili. Zamluvili si celou pražskou restauraci Hybernia.

Fontána na dvoře byla zakryta a ozdobena pomeranči a velkou kyticí oranžových růží. Pro návštěvníky volebního studia byly připraveny například řízky, zabijačkový guláš, zákusky, tlačenka, jelita a jitrnice a nealkoholické nápoje zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám