Hlavní obsah

Rath s Bendlem se do sebe trefovali i u uren

Právo, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasovací lístek vhodil za lídra ČSSD na hejtmana Davida Ratha v pátek v Hostivici u Prahy do urny jeho starší syn Filip. Poslanec se neobává, že by to mohlo ohrozit platnost voleb. Rath lístek za plentou vyplnil sám.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Rath se synem Filipem volil v Hostivicích

Článek

Rath podle svých slov nevyužil možnost dávat preferenční hlasy. „Viděl bych to jako nesouhlas s tím, jak jsme sestavili kandidátku,“ řekl Právu.

I v den voleb se Rath ohradil proti výpadu hejtmana Petra Bendla (ODS), že není sociálním demokratem vzhledem k jeho předchozímu členství v ODS. Podle Ratha je Bendl ten poslední, kdo ho může kádrovat.

Středočeský hejtman Petr Bendl volil s manželkou Tamarou v Lánech na Rakovnicku.foto: ČTK/Jan Hrouda

„Za minulého režimu byl placeným funkcionářem SSM v nomenklatuře okresu Kladno. Čili aby mě kádroval nějaký bývalý svazák, který po revoluci zjistil, že je pravičák, je asi stejně směšné, jako když bývalí členové KSČ vstupují do ODS,“ poznamenal Rath.

"Chci, aby nevyhrál" 

Do hostivické volební místnosti v pátek proudilo relativně hodně lidí. Podle komise převážně starších. „Zvažoval jsem účast ve volbách. A přiměla mě kandidatura pana Ratha, chci, aby nevyhrál,“ řekl Právu Zdeněk Švanda.

„Dřív jsem volil ODS, ale vadí mi arogance a zdražování, a tak jsem dal hlas ČSSD,“ reagoval Tekalign Alemu, původem z Habeše, který v ČR žije čtrnáct let.

Bendl byl volit s rodinou v Lánech, kde bydlí a kde je prezidentské sídlo. Novinářům řekl, že je nervózní jako nikdy. „Předvolební kampaň byla jedna z nejtěžších a také nejšpinavějších,“ uvedl s odkazem na nelítostný boj s Rathem.

„David Rath není podle mého žádný sociální demokrat, protože neslouží sociálnědemokratickým myšlenkám, ale je v ČSSD jen proto, že se mu to hodí,“ dodal.

Na dotaz, zda si je jistý hlasy v Lánech, uvedl: „Já se nesnažím dělat žádný protekcionalismus a upřednostňovat to, kde bydlím. Snažím se měřit všem stejně.“ Avšak všechny středočeské obce by lánským mohly závidět nové asfaltové koberce i čerstvě zbudovaný obchvat. Když místní důchodce k Bendlovi před novináři přistoupil a poděkoval za nové silnice v obci, hejtman potichu odpověděl: „Snažíme se.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám