Hlavní obsah

Psychotesty pro získání zbraně? Poslanci nejsou proti

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Budou povinné psychologické testy pro získání zbrojního průkazu? Téma důslednějšího prověřování žadatelů o zbrojní průkaz se objevuje vždy po vraždě. Nejinak je tomu po Ďuričkově smrtelné střelbě na Kočku mladšího. Dalo se tomuto útoku zabránit?

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Nyní se psychotestům musí podrobit jen žadatelé, u nichž má lékař nějakou pochybnost. Třeba že mají sklon k nadměrnému pití alkoholu nebo holdují drogám. Anebo mají v chorobopisu nemoc, která by je mohla nějak při používání či i jen nošení zbraně limitovat. O odborné vyšetření by měl lékař vydávající osvědčení o zdravotní způsobilosti požádat i v případě, že jde o člověka, který má časté konflikty s autoritami.

Politici se shodují, že je těžké omezit riziko v případě vraždy spáchané legálně drženou zbraní. Přesto připouštějí, že i oni něco pro bezpečnost lidí udělat mohou. A tím jsou povinné psychologické testy, které mohou odhalit sklony lidí k agresívnímu a zkratovitému jednání.

K zavedení psychotestů se hlásí šéfové výborů pro obranu Jan Vidím (ODS) i pro bezpečnost František Bublan (ČSSD).

Ve Sněmovně se právě projednává novela zákona o zbraních, která má zpřesnit a zpřísnit pravidla pro postihy lidí popíjejících alkohol se zbraní za pasem. „Pokusím se domluvit s ministrem vnitra, zda by se již do této novely nemohly psychotesty zahrnout,“ řekl Právu Vidím.

Proti není ani místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Severa (KDU-ČSL). Podle něj by však měla rozhodnutí předcházet podrobná analýza, v jakých situacích a s jakou zbraní došlo k excesům. Je přesvědčen, že střelba v afektu je spojena převážně s krátkými zbraněmi, a nikoli s loveckými v rukách myslivců.

Smrtící kombinace

Bublan se domnívá, že psychologové při testech jsou schopni odhalit sklony k agresivitě. Vyloučení zbraní u agresívních lidí by podle něho počet legálních zbraní snížilo.

Je přesvědčen, že mnoho lidí si nošením zbraně jen zvedá své sebevědomí. Proto by museli k jejich pořízení udávat skutečně pádný důvod. Navíc je nutné změnit i pravidla, kam by zbraně mohli nosit.

„Rozhodně nepatří do divadla. A pokud někdo chce jít do restaurace, tak ať si zbraň uloží do trezoru, nebo raději rovnou zůstane venku,“ podotkl Bublan.

Vidím uvedl, že pokud zbraň s alkoholem jsou smrtící kombinace, pak totéž platí i o alkoholu s volantem. Proto by rozšířil povinnost psychotestů i pro budoucí šoféry.

Co vylučuje vydání zbrojního průkazu
Vyhláška ministerstva zdravotnictví omezuje vydání zbrojního průkazu například při silné nedoslýchavosti, hodně špatném zraku, cukrovce, nervové chorobě, poruše nálady, pozornosti, chování, při sklonu k agresivitě, impulsívnímu jednání, k sebepřeceňování či riskování.

Šéf klubu ČSSD Michal Hašek míní, že při rozhodování poslanců by mohla pomoci statistika, kolik držitelů zbraně o ni přišlo kvůli tomu, že měli problémy s alkoholem. To není problém odhalit, protože zbrojní průkaz si jeho majitelé musí každých pět let obnovovat.

Bublan se obává, že snaha po zpřísnění může opět narazit na liberální přístup, podle kterého se má každý postarat o svou bezpečnost sám. Takový přístup totiž zvítězil před lety při schvalování zákona, kdy především pravicoví poslanci prosadili, aby každý, kdo splní určité podmínky, si mohl pořídit zbraň.

Anketa

Měl by podle vás žadatel o zbrojní průkaz podstoupit psychotesty?
Ano
72,1 %
Ne
27,9 %
Celkem hlasovalo 2268 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám