Hlavní obsah

Bush na pátek chystá oznámení k bezvízovému režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Spojených států George Bush v pátek v Bílém domě ve Washingtonu učiní oznámení týkající se postavení několika zemí vstupujících do amerického bezvízového programu. Oznámilo to ve čtvrtek ministerstvo zahraničí USA.

Článek

O zrušení amerických víz dlouhodobě usilují také Česká republika a Slovensko. Čeští politici několikrát v minulých dnech dali najevo, že odstranění vízové povinnosti by mohlo platit od 17. listopadu.

Polovinu listopadu jako termín, kdy očekává pozitivní rozhodnutí o zrušení víz, zmínil minulý týden také prezident Bush, když se v Bílém domě setkal se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem.

Podle diplomatických zdrojů ve Washingtonu by se bezvízový režim, do něhož nyní spadá 27 států světa, mohl rozšířit vedle České republiky a Slovenska ještě o Maďarsko, Estonsko, Litvu a Lotyšsko, případně o Maltu a Jižní Koreu.

Pokud budou víza zrušena, budou muset turisté předem na internetu žádat o svolení k cestě. Bez víz budou moci do USA cestovat pouze držitelé biometrických pasů. Pro ostatní bude i nadále platit vízová povinnost. Občané bezvízových zemí, kteří už mají americké vízum, o elektronický souhlas s cestou žádat nebudou muset.

Podle posledních informací se hovořilo o tom, že Češi budou jezdit do Spojených států bez víz nejpozději začátkem příštího roku. Alespoň to vyplývá to z úterního prohlášení české velvyslankyně při Evropské unii Mileny Vicenové.

Při setkání s novináři v Bruselu rovněž připomněla, že česko-americká dohoda by měla být ohlášena k 17. listopadu. "Dokončeny musí být už jen technické aspekty," řekla velvyslankyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám