Hlavní obsah

Saharský písek nad Českem vystřídá sníh

– PRAHA
Novinky, fia

Zatímco v úterý se na území České republiky z nebe snášel saharský písek, který k nám přinesla tlaková níže přes Francii, v noci na pátek už začne v horských oblastech padat sníh. V Krkonoších a Krušných horách napadne pět centimetrů nového sněhu. Víkend pak bude slunečný, ale velmi chladný.

Článek

"V noci na úterý a během úterka jsme se setkávali na území Česka s prachem a s pískem, který je původem ze Sahary, kde se vyskytovaly bouřky. V oblasti nízkého tlaku vzduchu se ten písek přes Francii dostal až do střední Evropy. U nás byl patrný zejména ve Středočeském kraji a na Ústecku,“ řekla ve čtvrtek Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Dodala, že ve střední Evropě to není až taková rarita. Písek do Česka přivane vítr dvakrát až třikrát do roka, a to buď ze Sahary nebo z Ukrajiny.

Ochlazení pokryje vrcholy hor sněhem

"Ve čtvrtek v 8:00 ráno bylo v Praze 15 stupňů, ve 14:00, kdy teploty normálně kulminují, už ale bylo pouze 11,“ komentovala Honsová příchod velmi chladného vzduchu od severozápadu. V pátek se na celém území očekává desetistupňový pokles teplot ve srovnání se středou.

V noci na pátek začne v horských oblastech sněžit, v průběhu dopoledne pak bude sníh padat ještě zejména v Krkonoších a v Krušných horách. "Napadne až pět centimetrů nového sněhu, odpoledne už bude ale roztávat, protože teploty budou na třech stupních,“ uvedla Honsová.

V pátek přes den bude převážně oblačno až zataženo, srážky se budou vyskytovat hlavně na horách. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na sedm až 11 stupňů a vát bude čerstvý vítr, který bude mít v nárazech rychlost kolem 70 km/h. "Pocitová teplota vlivem větru bude ještě o dva stupně nižší, tím pádem se dostaneme na průměrnou teplotu poloviny listopadu, ne října,“ poznamenala Honsová.

Víkend slunečný, ale chladný

Chladno bude po oba víkendové dny. V sobotu i v neděli klesnou teploty po ránu na tři až minus jeden stupeň, přes den se pak dostanou nejvýš na devět až 13 stupňů. Mělo by však být převážně polojasno až skoro jasno.

"Počátkem příštího pracovního týdne se opět oteplí, v pondělí a v úterý bude až 17 stupňů. Od středy ale čekáme výrazné ochlazení,“ uvedla Honsová s tím, že od druhé poloviny příštího týdne to už zima rozjede naplno.

Teplomilní Češi už se příliš neohřejí ani v oblíbeném Středomoří. Za letními teplotami tak musejí cestovat nejblíže do Egypta, kde na pobřeží Rudého moře ještě panují teploty kolem 30 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám