Hlavní obsah

Z osmi miliónů pro malé jazyky je třiapadesát, ministři se spletli

PRAHA

Vláda finančně podpoří obory hebrejštiny, čínštiny i dalších orientálních a slavistických jazyků. Schválila proto návrh ministerstev vnitra a školství poskytnout Filozofické fakultě Karlovy univerzity dotaci. Zatímco ministři mluvili o částce pěti, respektive osmi miliónů, skutečná částka bude 53 miliónů korun. Vláda dále chválila plán na financování rozvoje informačních technologií ve školách v letech 2009 až 2013 či zprávu o stavu životního prostředí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) uspěl s podporou pro malé jazyky

Článek

"S ohledem na dobu trvání projektu je finanční podpora rozložena do jednotlivých let. Ještě v roce 2008 je plánována podpora pěti miliony korun, v následujícím období 2009 až 2013 pak systémové podpora 9,6 milionu korun v každém roce," stojí podle mluvčí vlády Jany Bartošové v důvodové zprávě ke schválenému návrhu. Celkově tak jde o projekt s rozpočtem 53 milionů korun.

Jak se ministři pletli

Minitři na tiskové konferenci po skončení středečního zasedání uvedli, že podpora dosáhne pouze částky pěti, respektive osmi miliónů korun.

Vicepremiér Jiří Čunek nejdříve uvedl, že byla schválena podpora ministerstva školství směrem k jednotlivým oborům ve výši pěti milionů korun. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ho poté opravil. "Myslím, že to bylo osm milionů," řekl.

.: Jiří Čunek (vlevo) a Martin Bursík na zasedání vlády.foto: Právo/Petr Horník

Důvodem udělení dotace je obava, že by ČR mohli chybět specialisté pro práci v dotyčných regionech či soudní překladatelé. „Je zřejmé, že bez odpovídajícího a včasného zásahu vlády České republiky není možné většinu z výše uvedených oborů zachovat,“ napsal ministr vnitra Ivan Langer v interním materiálu, který předložil vládě.

Čunek si chce stěžovat na přísnost kontrol evropských dotací

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek dále oznámil, že si chce společně se svými kolegy z takzvané visegrádské čtyřky stěžovat u Evropské komise na přílišnou přísnost kontrol při čerpání peněz z evropských fondů. Čunkovi vadí množství byrokracie, která kontroly provází.

"Chceme dát Evropě a jednotlivým komisařům (Evropské komise) materiál, ve kterém vyjádříme určitou nespokojenost s tím, že se kontrol musí provádět strašně moc. Celá administrativa tak spotřebuje velké prostředky, které by jinak mohly být vynaložené na rozvoj území a další projekty," řekl Čunek.

Vláda též schválila plán na financování rozvoje informačních technologií ve školách v letech 2009 až 2013. Program má mimo jiné zajistit připojení k internetu, vybavení škol a vzdělávání učitelů. Úřad na to chce vynaložit přes tři miliardy korun. Kromě zdrojů ze státního rozpočtu počítá s evropskými prostředky a spoluúčastí škol.

Výměna nájemních bytů bez souhlasu majitele neprošla

Kabinet naopak zamítl návrh poslance Stanislava Křečka (ČSSD) na novelu občanského zákoníku, který měl nájemníkům umožnit výměnu bytů i bez přímého souhlasu jejich majitelů. Křečkův návrh se podle vlády dostává do střetu s ústavou.

Sociálnědemokratický poslanec s vládním odůvodněním zamítnutí jeho návrhu nesouhlasí. Jeho návrh se podle něj nemohl dostat do konfliktu s ústavou, jen prý mění již platná ustanovení současného občanského zákoníku. "Věřím, že sněmovna bude mít více rozumu," řekl Křeček, který tak prý na svém návrhu předloženém sněmovně nechce nic měnit.

Vláda taktéž schválila zprávu o stavu životního prostředí pro rok 2007, z níž vyplývá, že více než polovina Čechů loni dýchala vzduch, v němž byly překročeny zdravotní limity pro rakovinotvorné látky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám