Hlavní obsah

VIDEO: Úterní zemětřesení bylo na Chebsku zatím nejsilnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle výsledků měření byly úterní večerní otřesy země na Chebsku zatím nejsilnější seizmickou aktivitou během letošního výskytu zemětřesných rojů. Odborníci potvrdili, že se ve 21:00 země otřásla silou 4,1 stupně Richterovy škály.

Článek

"Rozhodně však není důvod k panice," tvrdí Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v reakci na to, že například v Chodově na Sokolovsku na městských internetových stránkách zveřejnili instrukce, jak se chovat v případě silného zemětřesení či co má obsahovat správný evakuační balíček.

Epicentrum zemětřesení podle něj leží v hloubce 10 kilometrů poblíž obce Nový Kostel. "Zemětřesné roje jsou zpravidla vícefázové, a dá se proto předpokládat, že seizmická aktivita v oblasti bude i nadále pokračovat," doplnil Horálek.

Otřesy, jako byl ten z úterního večera, mohou lidé pociťovat až ve vzdálenosti 150 kilometrů od epicentra, dodal odborník. Jeho slova potvrdila čtenářka Novinek ze zhruba dvě stě kilometrů vzdáleného Jílového u Prahy. "Otřes se projevil drnčením skla v obývací stěně a trval asi dvě vteřiny," napsala.

Dosud žádné významnější škody

Prozatím jsou největší škodou vlasové praskliny na domech v blízkosti epicentra otřesů. Lidé by však měli být opatrní a dávat si pozor například na uvolněné střešní tašky či volně položené předměty na skříních.

Nynější otřesy jsou nejsilnější od přelomu let 1985-1986. Seizmická aktivita může trvat několik týdnů i měsíců, míní odborníci.

Otřesy trvají už týden

Otřesy se ve větší míře začaly na Chebsku objevovat od minulého pondělí, kdy měly dva stupně, postupně zesilovaly a v pátek a v neděli dosáhly až čtyř stupňů. Naposledy se země na západě Čech takto chvěla mezi lety 1985 a 1986, kdy vědci zaznamenali otřesy o síle až 4,7 stupně Richterovy škály. Seizmické roje doprovázené menšími otřesy byly zaznamenány i před osmi lety.

Oblast západních Čech je ze seizmologického hlediska specifická. Otřesy půdy jsou zde dozvukem vulkanické činnosti a projevují se jinak než v oblastech tektonických zlomů, kde se hromadí energie, která se uvolní najednou.

Se svými poznatky se mohou lidé svěřit a odborníkům tak pomoci přímo na webu Geofyzikálního ústavu AV, kde mohou vyplnit tzv. makroseismický dotazník.

Zemětřesení
Richterova škálaúčinky
Mikro (méně než 2,0)Mikrozemětřesení, nepocititelné.
Velmi malé (2,0 až 2,9)Většinou nepocititelné, ale zaznamenatelné.
Malé (3,0 až 3,9)Často pocititelné, nezpůsobující škody.
Slabé (4,0 až 4,9)Citelné třesení věcí uvnitř domů, drnčivé zvuky. Významné škody nepravděpodobné.
Střední (5,0 až 5,9)Může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti. Pouze drobné poničení dobře postaveným budovám.
Silné (6,0 až 6,9)Může ničit až do vzdálenosti 100 km.
Velké (7,0 až 7,9)Může způsobit vážné škody na velkých oblastech.
Velmi velké (8,0 nebo větší)Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám