Hlavní obsah

Klaus nechce na Hradě vlajku EU ani během předsednictví

PRAHA

Prezidentská kancelář neplánuje vyvěsit nad Pražským hradem vyvěsit vlajku Evropské unie ani v době, kdy bude česká republika sedmadvacítce předsedat. V pondělí to uvedl mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Například na budově vlády visí vlajka evropského společenství neustále.

Článek

Prezident Klaus odmítá vlajku se zlatými hvězdami v modrém poli trvale vyvěsit nad Hradem od roku 2004, kdy se Česká republika stala součástí EU. Svůj názor nehodlá měnit ani po dobu českého předsednictví, které nastane v první polovině příštího roku.

Klaus již dříve řekl, že pro to nevidí důvod, protože "nejsme nějakou provincií EU". Na Hradě tak vlaje česká vlajka, která je podle Klause dominantní, nezastupitelná a nemá být zastiňována jinou, a prezidentská zástava.

Unijní vlajka již nad Hradem vlála

Ochvat v pondělí zmínil, že stejně jako na Hradě není vlajka EU, nevisí tam nastálo ani vlajka NATO či OSN, organizací, jejichž členem je země také. Například ale během návštěvy předsedy Evropské komise Josého Barrosa na Hradě unijní vlajka byla, připomněl mluvčí.

Klause kvůli jeho postoji před časem kritizoval i bývalý český prezident Václav Havel. "Při svých cestách po Evropě jsem si všiml, že na všech sídlech hlavy státu i na všech vládních budovách v členských zemích EU vlaje vedle národní vlajky i vlajka unie," zdůrazňoval Havel.

Zákon dává možnost volby

Vicepremiér Alexandr Vondra ke Klausovu rozhodnutí řekl: "My budeme mluvit za celou EU, tady na Strakově akademii visí... Pokud jde o Pražský hrad, já si samozřejmě myslím, že pokud se tam budou nějaké akce během předsednictví konat, tak ta vlajka by tam samozřejmě být měla.

Česká vlajka spolu s evropskou může podle zákona vlát na sídlech prezidenta, parlamentu, vlády, ministerstev, krajů, obcí, soudů, státních zastupitelství a různých státních institucí minimálně při příležitosti státních svátků, událostech republikového i regionálního významu. Podobně bývají na budovách českých diplomatických misí, mohou být na školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám