Hlavní obsah

Soud poslal Ďurička do vazby, mohl by prý utéct a ovlivňovat svědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský hoteliér Bohumír Ďuričko, který je obviněn z vraždy Václava Kočky ml., byl v neděli vzat do vazby. Rozhodl o tom po asi tříhodinovém výslechu soud prvního pražského obvodu, Právu to potvrdil jeho předseda Libor Vávra. Vražda se stala v noci ze čtvrtka na pátek po autogramiádě a křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Foto: Právo

Policejní eskorta odváží Ďurička do vazební věznice.

Článek

"Pan Ďuričko podal proti rozhodnutí soudu stížnost, která ovšem nemá odkladný účinek," poznamenal Vávra. Pětapadesátiletému pražskému hoteliérovi hrozí za vraždu deset až 15 let vězení. Podle soudu by se mohl Ďuričko pokusit uprchnout či ovlivňovat svědky.

Použití paragrafu o ovlivňování svědků znamená, že Ďuričko nemůže požádat o propuštění z vazby na kauci a kromě advokáta jej nemůže nikdo navštívit.Z vazby může být propuštěn v případě, že policie nebo státní zástupce shledají, že jejich důvody pominuly. Vazba trvá 3 měsíce, ale může být prodloužena.

Prohlášení rodiny Kočkových pro Právo:
Jako Jan Kočka starší (bratr zavražděného) Vám chci říct, že ve čtvrtek 9. října postihla celou naši rodinu tragická událost. Během krátkého okamžiku vyhasl život jednoho z nás, pana Václava Kočky mladšího. Věříme, že pachatel tohoto hrůzného a nepochopitelného činu bude zásluhou policie a soudů spravedlivě potrestán. V době našeho hlubokého zármutku bychom chtěli požádat vás všechny, tedy veřejnost i zástupce médií, abyste respektovali bolest a žal, který nyní všichni prožíváme. Děkuji moc.

Se synem známého provozovatele Matějské pouti, kterého podle policie zastřelil z legálně držené zbraně, nejprve několik hodin popíjeli v pražské restauraci Monarch po autogramiádě a křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Podle dostupných informací se oba muži sázeli o vysoké finanční částky a dostali se do "opilecké hádky".

Vpravo: Václav Kočka starší, uprostřed advokát Josef Lžičař, vlevo syn zavražděného Václava Kočky ml. foto: Právo/Michaela Říhová

K případu se začali vyjadřovat politici, například premiér Mirek Topolánek (ODS) kromě vyjádření soustrasti rodině oběti připomněl spis někdejšího šéfa policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem Jana Kubiceho. Ten v roce 2006 ve zprávě pro poslance psal o prorůstání mafiánského prostředí do státní správy a v textu se objevila jména Ďurička i otce zavražděného Václava Kočky.

Hoteliér Ďuričko byl údajně spolupracovníkem StB

Sociální demokraté toto spojení okamžitě odsoudili. O Ďuričkovi, který byl prý spolupracovníkem StB, se totiž v Kubiceho zprávě psalo jako o známem předsedy ČSSD.

Po jejím zveřejnění Paroubek označil za "hnusnou lež" pasáž dokumentu, podle níž jeho známý Ďuričko "měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek".

Ďuričkovi patří společnost Hotel Axa, která provozuje stejnojmenný pražský hotel. Dříve se angažoval i na fotbalové scéně, když v 90. letech vstoupil do Dukly Praha. V roce 1997 ji přestěhoval do Příbrami a o dva roky později klub prodal kontroverznímu podnikateli Jaroslavu Starkovi.

:. Chodník před restaurací Monarch, ve které byl zavražděn Václav Kočka ml.foto: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám