Hlavní obsah

Další zemětřesení na Chebsku, země se třásla silou čtyř stupňů Richtera

Aktualizováno

Chebsko v neděli zasáhlo další zemětřesení, tentokrát o síle téměř čtyř stupňů Richterovy stupnice. První ze série otřesů přišla v pondělí, kdy dosáhly dvou stupňů. Nedělní zemětřesení bylo zatím nejsilnější, řekl Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zemětřesný roj se šířil z Nového Kostela na Chebsku do desítky kilometrů vzdálených míst, kde ho cítily stovky lidí. „V neděli kolem 9. 40 hodin dosáhlo čtyři stupňů,“ potvrdil Právu Horálek, jde tedy o nejsilnější zemětřesení v Česku od přelomu let 1985/1986, kdy geofyzici naměřili 4,8 stupně.

"V této fázi po jeden až dva dny nelze vyloučit další, silnější jevy," uvedl Horálek. Další fáze zeměstřesení se podle něj nedají odhadnout, nevyloučil, že mohou přijít i silnější otřesy. "Seizmická aktivita bude určitě pokračovat," potvrdila Alena Boušková z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR v pátek, kdy se otřesy pohybovaly kolem čtyř stupňů Richterovy škály . "Určitě v řádu dnů a nelze vyloučit, že i týdnů," dodala.

Zemětřesení se opět přihlásilo hučením připomínající jízdu nákladního vlaku .„Nálada je tady pod bodem mrazu,“ popsal situaci v Šindelové tamní obyvatel Rudolf Kovařík. Podle něj jsou lidé v obci už od minulého týdne, kdy se otřesy začaly objevovat i na Sokolovsku, nervózní a neví, co je ještě může potkat.

Podobná atmosféra vládne i v Novém Kostele „Když to zahučí, člověk si připadá bezmocný a v první chvíli neví, co má dělat,“ uvedl jeden z obyvatel Nového Kostela Jiří Strohmaier.

Otřesy od pondělí

Otřesy se ve větší míře začaly na Chebsku objevovat od minulého pondělka, kdy měly dva stupně, postupně zesilovaly a v pátek v neděli dosáhly až čtyř stupňů.

Kromě popraskaných omítek několik domů v Šindelové zatím nejsou hlášeny žádné škody ani zranění.

Lidé by však měli být opatrní a dávat si pozor například na uvolněné střešní tašky či volně položené předměty na skříních.

V Chodově na Sokolovsku na městských internetových stránkách už například zveřejnili instrukce, jak se chovat v případě silného zemětřesení či co má obsahovat správný evakuační balíček.

Geofyzici říkají, že potenciál zemětřesení v západních Čechách by měl být maximálně 5 stupňů Richterovy desetistupňové škály.

Oblast západních Čech je ze seizmologického hlediska specifická. Otřesy půdy jsou zde dozvukem vulkanické činnosti a projevují se jinak než v oblastech tektonických zlomů, kde se hromadí energie, která se uvolní najednou.

Zemětřesení
Richterova škálaúčinky
Mikro (méně než 2,0)Mikrozemětřesení, nepocititelné.
Velmi malé (2,0 až 2,9)Většinou nepocititelné, ale zaznamenatelné.
Malé (3,0 až 3,9)Často pocititelné, nezpůsobující škody.
Slabé (4,0 až 4,9)Citelné třesení věcí uvnitř domů, drnčivé zvuky. Významné škody nepravděpodobné.
Střední (5,0 až 5,9)Může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti. Pouze drobné poničení dobře postaveným budovám.
Silné (6,0 až 6,9)Může ničit až do vzdálenosti 100 km.
Velké (7,0 až 7,9)Může způsobit vážné škody na velkých oblastech.
Velmi velké (8,0 nebo větší)Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám