Hlavní obsah

Stovky lidí protestovaly v Praze proti omezování občanských svobod

– PRAHA • Aktualizováno

Mladí lidé v sobotu formou karnevalu protestovali v centru Prahy proti omezování občanských svobod. Organizátoři chtěli akcí upozornit na rostoucí aktivity měst a státu při monitorování občanů i na četné zákazy, které státní správa i samospráva uplatňuje - zakazuje se pít alkohol na veřejnosti i mít psa bez vodítka či odhodit žvýkačku na zem. Kritizují i takzvanou "kartu Pražanů", která podle nich shromažďuje citlivé údaje o lidech.

Foto: Právo

Maškarní průvod v Praze

Článek

 Akce s názvem Freedom not fear - Svoboda místo strachu začala brzy odpoledne na Štvanici koncertem několika kapel. Později centrem města prošel průvod nápaditých masek a večer celou akci završila hudební party. Podle policie se vše obešlo bez větších incidentů.

Několik stovek účastníků protestu vyrazilo po 16:00 v maskách a s alegorickými vozy vyrazilo na protestní pochod po trase nábřeží Kapitána Jaroše - náměstí Curieových - Pařížská - Dlouhá - Revoluční - Na Poříčí - Petrské náměstí.

Po 20:00 už zase byli zpátky na ostrově Štvanice, kde se až do 22:00 koná s protestem spojená hudební party, řekl jeden z organizátorů akce Jan Němec.

Na pořádek přes den dohlíželo několik desítek policistů, kteří při začátku akce zkontrolovali řidiče a technický stav vozidel. Organizátoři s tím prý počítali a vozy byly podle nich v pořádku. Podle policejního vedoucího zásahu měl ale jeden z řidičů pozitivní test na návykové látky. Účastníci průvodu se kontrolám podřídili s klidem. Začátek trasy vedl přes Hlávkův most a policisté proto museli zastavit asi na půl hodiny provoz na magistrále.

Maškarní průvod v Prazefoto: Právo

Pořadatelé chtěli akcí upozornit na rostoucí aktivity měst a státu při monitorování občanů i na četné zákazy, které státní správa i samospráva uplatňuje - zakazuje se pít alkohol na veřejnosti i mít psa bez vodítka či odhodit žvýkačku na zem. Kritizovali i takzvanou "kartu Pražanů", která podle nich shromažďuje citlivé údaje o lidech. "Dnes nám zakazují kouřit a pít alkohol, zítra nám zakážou ležet na trávníku a pozítří zpívat," vysvětlil Němec.

Podle policie se do průvodu zapojilo kolem tisíce lidí. Doprovázela je přibližně 20 alegorických vozů a hlasitá techno hudba, na kterou mladí lidé tančili. Účastníci průvodu měli nápadité kostýmy a líčení. Kromě klaunů se zde objevil například Terminátor, někteří lidé přišli v plynových maskách. Demonstrace se podle mluvčího policie Tomáše Hulana obešla bez incidentů, záchranáři museli pouze ošetřit člověka, který na Štvanici zkolaboval.

Jeden z účastníků pochodufoto: Právo

Magistrát průvod původně zakázal, obával se dopravních omezení a toho, že se protest promění v pouliční party. Jedním ze svolavatelů je totiž Václav Šroub, který v roce 2005 pronajal pozemky na technoparty CzechTek, již policie rozehnala. Magistrát se ale nakonec s pořadateli domluvil na náhradní trase.

Mluvčí iniciativy Němec již dříve ČTK řekl, že považuje důvody zákazu pochodu po původní trase za účelové a nesmyslné, pořadatelé proto napadli rozhodnutí magistrátu u soudu. Městský soud ale postup magistrátu potvrdil, právní zástupci iniciativy proto podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Původní trasa pochodu začínala na náplavce pod Rašínovým nábřežím, procházela Vyšehradskou ulicí ke Karlovou náměstí, Štěpánskou, Vodičkovou, Jindřišskou, Politických vězňů, po magistrále k Žitné a odtud zpět k Vltavě.

Karneval byl součástí mezinárodní iniciativy, měl se dnes konat ve více než 20 městech různých zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám