Hlavní obsah

VIDEO: Kočkovu vraždu viděl z metru i jeho patnáctiletý syn

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Václav Kočka mladší (40) zemřel přímo před očima nejen svého otce, ale metr od něj stál při čtvrteční vraždě také jeho patnáctiletý syn. „Oba jsou úplně zlomení,“ řekl v sobotu Právu advokát Kočkovy rodiny Josef Lžičař krátce poté, co otec i syn zastřeleného muže vypovídali na policii.

Článek

Přestože kriminalisté dali rodině zemřelého alespoň jeden den na vzpamatování se z rodinné tragédie, k sobotnímu výslechu dorazil Kočka senior viditelně velmi otřesen. „Nezlobte se, jsem pod práškama a složil bych se tady,“ reagoval na žádosti novinářů o rozhovor. Mlčky jej doprovázel i syn zavražděného, kterého policie rovněž vyslýchala.

Po půldruhé hodině oba odjeli z policejní budovy bočním vchodem, aby se vyhnuli novinářům. K jejich výpovědím se tedy vyjádřil Právu pouze advokát Lžičař.

„Výslechy otce i syna zemřelého zapadly do mozaiky dosud provedených důkazů a nijak se neodkloňují od toho, co policie za ty dva dny od vraždy stačila zjistit. Byli v bezprostřední blízkosti smrti Václava Kočky mladšího, asi metr. Ten zážitek si oba ponesou až do konce života, vždyť jeden z nich viděl umírat svého syna, druhý zase otce,“ uvedl Lžičař.

Motiv činu stále neznámý 

On ani jeho klienti prý vůbec netuší, co vedlo podnikatele Lubomíra Ďurička k tomu, že údajně vsedě zblízka během okamžiku vypálil tři kulky ze své legálně držené zbraně směrem do oblasti srdce Kočky mladšího. „Každá z těch ran byla zřejmě smrtelná. Zaslechl jsem také, ale nikoli od policie, že ty kulky možná nebyly normální, že šlo o ten typ tříštivých nábojů, které se v těle roztrhnou, ale to nemám potvrzeno,“ podotkl Lžičař.

Ze strany Ďurička šlo podle něj o nevysvětlitelné jednání, protože ani z výpovědí obou Kočků nevyplynulo, že by v průběhu čtvrtečního večera v pražské restauraci Monarch došlo k nějakému vážnému incidentu.

„Možná, že tam padla nějaká slova, která měla Ďurička k jeho činu vyprovokovat, ale to z výslechů Kočky staršího a jeho vnuka nevyplynulo, nic takového nepostřehli. Ale i kdyby mu Kočka mladší cokoli řekl do ucha, tak to přece nikoho neopravňuje k tomu, aby to do něj nasypal,“ míní Lžičař.

Kočka mladší přitom nemusel vůbec zemřít. „V ten osudný okamžik se už právě chystali k odchodu a loučili se, protože pro ně přišel Kočkův patnáctiletý syn, ale zdrželi se u baru“ dodal Lžičař.

O tom, zda Ďuričko, kterému hrozí za vraždu deset až patnáct let vězení, skončí ve vazbě, rozhodne soud v Praze 1 v neděli ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám