Hlavní obsah

Topolánek k vraždě Kočky: Kdyby politici brali vážně Kubiceho, nemuselo se to stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kdyby všichni politici brali vážně informace z takzvané Kubiceho zprávy, nemuselo by k vraždě Václava Kočky mladšího dojít, uvedl ve svém pátečním prohlášení premiér Mirek Topolánek (ODS). Syna podnikatele Václava Kočky v noci na pátek zastřelil Bohumír Ďuričko v restauraci Monarch v Praze, kde se předtím konala autogramiáda knihy Jiřího Paroubka. ČSSD označila Topolánkovo vyjádření za hyenismus.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Oba podnikatelé figurují ve zprávě Jana Kubiceho, která měla poukazovat na propojení organizovaného zločinu s českou politikou. Do médií pronikla těsně před volbami do Sněmovny v roce 2006, což napadla ČSSD a zejména její šéf Jiří Paroubek, v souvislosti s Kočkou a Ďuričkem v této zprávě figuroval také.

Zprávu tehdejšího plukovníka z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho Paroubek označil za politickou objednávku, která ovlivnila výsledky voleb, ve kterých ČSSD skončila za ODS druhá.

Vyjádření premiéra M. Topolánka ke smrti Václava Kočky ml.:
Přes všechno, co jsem o přátelích Jiřího Paroubka kdy řekl, bych chtěl rodině Kočkových vyjádřit soustrast. Je mi líto každého zmařeného života. Celá tato událost je ale hlavně o tom, že kdyby politici napříč stranami brali informace Jana Kubiceho, obsažené v jeho zprávě, vážně, nikoli jako předvolební folklór, nemuselo se to stát.Mirek Topolánek, předseda vlády ČR

V Kubiceho zprávě byla zmíněna slova "osoba Kočka" v souvislosti s vraždou kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Podle některých informací působil Kočka jako poradce tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka. To Paroubek popřel, Kočku tehdy zároveň označil za poctivého člověka.

Šéf ODS Mirek Topolánek měl tehdy na Kočku odlišný názor. "V Praze není třeba vysvětlovat, co znamená jméno Kočka, jeho synové a jeho synovec a provázání na ruskou mafii," řekl nynější premiér před časem.

Podle ČSSD je Topolánkův projev hyenismem

ČSSD označila vyjádření premiéra Topolánka za "nehorázný hyenismus". "Je lidsky naprosto nepřípustné zneužívat neštěstí a tragédii k prosazování politických cílů," píše se ve vyjádření zaslaném médiím.

O Ďuričkovi, který byl prý spolupracovníkem StB, se v Kubicově zprávě psalo jako o známém Paroubka. Předseda ČSSD po zveřejnění Kubiceho zprávy označil za neuvěřitelnou nehoráznost a "hnusnou lež" tu pasáž dokumentu, podle níž jeho známý Ďuričko "měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek".

Paroubek k Ďuričkovi v pátek uvedl, že jej sice zná již devět let, ale vídá se s ním pouze na společenských akcích.

Výběr článků

Načítám