Hlavní obsah

VIDEO: Vražda Kočky mladšího s ČSSD nesouvisí, řekl Paroubek

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, gö, vm

Šéf ČSSD Jiří Paroubek odmítl na páteční mimořádné tiskové konferenci spojitost mezi noční vraždou podnikatele Václava Kočky mladšího a politikou ČSSD.

Článek

"Tato událost nemá nic společného s politikou ani programem ČSSD," řekl Paroubek. K osobě údajného vraha Bohumíra Ďurička, který je označován za Paroubkova přítele, šéf ČSSD řekl, že jej sice zná již devět let, ale vídá se s ním pouze na společenských akcích.

"V roce 2005 jsem byl pozván, abych s nimi strávil dovolenou v Chorvatsku na jachtě," uvedl Paroubek. Vyšly ale najevo Ďuričkovy kontakty na StB, proto s ním Paroubek podle svých slov nejel. "Nestrávil jsem s ním žádnou dovolenou, znali jsme se devět let, potkávali jsme se jen na společenských akcích," upřesnil Paroubek.

Fakt, že je obětí Václav Kočka mladší, a tím, kdo střílel Bohumír Ďuričko, potvrdil Právu šéf pražské kriminálky Milan Jindrák. Šlo podle něj o nešťastnou událost, o spojení emocí s alkoholem. Oba se tam několik hodin před činem zúčastnili křtu knihy Jiřího Paroubka.

Paroubek vyjádřil soustrast pozůstalým. "Otec by neměl pohřbívat syna," řekl. Incident se podle něj stal poté, co byl uzavřen účet celé jeho akce, která byla veřejná. "Při incidentu jsem již nebyl na místě, v restauraci byl již normální provoz, bylo tam již jen několik hostů," dodal Paroubek.

Podle dostupných informací došlo mezi Ďuričkou a Kočkou ml. k krátké hádce, po které Ďurčiko na Kočku vystřelil. A to za přítomnosti své těhotné přítelkyně, která se na místě zhroutila. Poté Ďuričko odešel z restaruace, před níž ho zadržel personál a předal přivolané policii. Svědci z místa hovoří o tom, že každý z účastníků incidentu seděl u jiného stolu

Ďuričko pozval Paroubka na oslavu narozenin

Volební manažer sociální demokracie Jaroslav Tvrdík na otázku Práva, zda dostal Ďuričko i Kočka pozvánku na křest knihy, uvedl, že informace byla veřejná, neboť šlo o to, aby se akce jako součásti volební kampaně účastnilo hodně lidí.

„Informace se dávala avízem jako součást volební kampaně,“ prohlásil Tvrdík s tím, že pozvánka šla také na stranické organizace, členům předsednictva strany a členům ÚVV. „Takové akce se dělají na otevřených místech, může přijít kdo chce,“ uvedl Tvrdík.

K účasti Kočkova syna Václava pak poznamenal, že určitě žádné pozvání neměl, prý doprovázel svého otce. „Ďuričko přišel, aby pozval Paroubka na své 55. narozeniny, ale ten to odmítl s tím, že nemá čas kvůli kampani,“ sdělil Tvrdík. Podle něj autogramiáda začala v 19.30 a osobně zaplatil účet kolem 22.15 hodiny, a když pak odcházeli, zůstalo tam dále několik lidí.

Tvrdík podle svých slov pak slavil se skupinou lidí narozeniny jednoho ze spolupracovníků asi 300 metrů od místa vraždy.

„Viděli jsme, jak tam přijíždějí policejní auta, tak jeden z kolegů zavolal majiteli hotelu, a ten mu řekl, co se stalo,“ vysvětloval, jak se Paroubek dozvěděl o tragédii.

Prohlášení Jiřího Paroubka k incidentu v restauraci Monarch
Celá událost se mne lidsky hluboce dotýká, protože byl zmařen lidský život. Jedná se o rodinnou a lidskou tragédii, protože otec by nikdy neměl pohřbívat svého syna. Pozůstalým jsem již vyjádřil svou upřímnou soustrast a budu jim osobně kondolovat. Otec i syn byli také dlouholetými členy sociální demokracie.Incident se dle mých informací stal několik hodin poté, co byl křest mé knihy ukončen. V době incidentu jsem již nebyl několik hodin na místě a ve veřejně přístupné a otevřené restauraci pokračoval běžný provoz, stejně jako v průběhu celé autogramiády. K průběhu události nemám žádné bližší informace a celá záležitost je předmětem šetření policie. Obecně mohu říci, že křest knihy a následná autogramiáda byla otevřenou záležitostí.Pan Ďuričko nebyl mým přítelem a od roku 2005 jsme se s výjimkou několika více méně náhodných společenských událostí nesetkávali. Nikdy jsem s ním také nestrávil dovolenou.Tato lidsky nešťastná událost nemá nic společného s politikou a programem sociální demokracie.Jiří Paroubekpředseda ČSSD

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám