Hlavní obsah

NKÚ: školství miliardy řádně nehlídá

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hospodaření s prostředky státního rozpočtu na specifický výzkum na vysokých školách je velice problematické. Často se z nich financují zcela jiné aktivity. Třeba úklid zeleně. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který ve čtvrtek vydal kontrolní zprávu, v níž nebývale ostře kritizuje ministerstvo školství. To finance přerozděluje, ale neuplatňuje prý téměř žádné kontrolní mechanismy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Podle NKÚ úřad, nyní vedený ministrem Ondřejem Liškou (SZ), rovněž vůbec neupřesnil účel a podmínky pro použití těchto financí.

"Nadto má ministerstvo velmi sporadické kontrolní mechanismy,“ řekl Právu vedoucí rozsáhlé kontrolní akce Zdeněk Brandt s tím, že školství nijak nevyhodnotilo efektivnost peněz vynaložených na výzkum a vývoj.

Prostředky na výzkum šly na úklid sněhu

Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a použití prostředků státního rozpočtu určených na výzkum a vývoj včetně systému hodnocení očekávaných a dosažených přínosů. Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 až 2007.

"Objem prostředků nemohu zatím podle zákona sdělovat, dokud ho nezveřejníme ve věsníku NKÚ,“ upřesnil Brandt. Podle všeho jde ale o ohromný balík peněz, což nastínil i prezident NKÚ František Dohnal.

"Přestože se jedná o vysoký objem prostředků, neexistuje vyhodnocení, jaký je očekávaný celkový přínos podporovaných výzkumných záměrů,“ uvedl Dohnal.

Specifický výzkum na VŠ je spojen se vzděláváním a podílejí se na něm i studenti. NKÚ prověřil deset vybraných vysokých škol, kterým ministerstvo poskytlo, podle informací ČTK, v kontrolovaném období podporu v celkové výši přibližně 2,2 miliardy korun.

Některé školy využívaly prostředky i na hrazení nákladů, které s výzkumem absolutně nesouvisejí. Například na úklid sněhu a úpravu zeleně, uvedl úřad.

Evidenci neznají

Ministerstvo rovněž nepočítá s průběžným hodnocením výsledků Národního programu výzkumu II pro období do konce roku 2011, kdy má být ze státního rozpočtu vynaloženo víc než sedm miliard korun.

"Ministerstvo nevede ani souhrnnou evidenci plnění své povinnosti provádět finanční kontroly nejméně u pěti procent z celkového počtu projektů a výzkumných záměrů. Z dat získaných z dílčích údajů o kontrolách v kompetenci jednotlivých útvarů vyplývá, že povinnost provádět kontrolu většinou úřad neplnil,“ řekl prezident Dohnal.

Podle kontrolorů nevymezilo školství pro výzkumné záměry řešené od 1. ledna 2005 ani žádné priority.

"Ministerstvo se nebude ke zprávě vyjadřovat, dokud ji podrobně neprostuduje,“ řekl Právu Ondřej Gabriel z tiskového odboru.

Nepoučili se

NKÚ přitom nedávno zveřejnil závěry šetření Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ), jejíž součástí byl i projekt Internet do škol či internetové portály pro učitele.

"Kontrolovali jsme situaci do roku 2006. Objem prostředků je zhruba 7, 4 miliardy korun. V dalších letech byly uvolněny další prostředky, ale to již není námi ověřeno,“ řekl tehdy Právu Dohnal s tím, že efektivitu těchto vynaložených prostředků nelze také zjistit.

"Efektivitu lze zjistit, jsou-li správně nastaveny cíle celého projektu a jsou-li průběžně vyhodnocovány. To se však nestalo. Jinými slovy, efektivitu těchto vynaložených prostředků nelze konkrétně posoudit,“ uvedl Dohnal.

Už v roce 2003 přitom úřad vydal velmi kritickou zprávu k SIPVZ. Ministerstvu doporučil kontrolní opatření a metodické pokyny. "Úřad je však nedodržel,“ uzavřel Dohnal.

Reklama

Výběr článků

Načítám