Hlavní obsah

Lidovci: pražská ODS se chová jako státostrana

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli lidovci a ODS mají na celorepublikové úrovni koaliční vládu, v Praze si nemohou přijít na jméno. Důvod? Předvolební kampaň.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Primátor Pavel Bém (ODS) nechce v centru Prahy plakáty s politickou kampaní. U kandidátů ODS mu to ale nevadí. Na snímku plakát Zdeňka Schwarze, který za ODS kandiduje jako nestraník, ve Spálené ulici.

Článek

Pražský magistrát těsně před senátními volbami zakázal vyvěšování reklamních desek, tzv. berousků, na sloupy veřejného osvětlení. Primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém to odůvodňuje tím, že chtějí zabránit černým výlepům a také očistit jádro hlavního města od neestetických plakátů.

Lidovci to považují od pražské ODS, která má na radnici většinu, za podraz a za zneužití moci.

"Chápu, že mají více peněz, ale že tato státostrana, alespoň co se týče Prahy, na nás udělá takový podraz, tak to jsem nečekal,“ řekl Právu místopředseda KDU-ČSL Marian Hošek s narážkou na předlistopadovou pozici KSČ

Podle Hoška by plakáty na sololitových deskách byly přístupné i pro menší a chudší strany.

Velký bije malého

Nejvíce ale lidovce podráždilo, že poté, co radnice vyvěšování "berousků“ zakázala, pražské centrum zaplavily podobizny kandidátů ODS, které jsou vyvěšeny také na sloupech, ale v povolených rámech.

Pronájem reklamních ploch na veřejném osvětlení provozuje Eltodo, ODS nakloněná firma, která např. odkoupila od premiéra Mirka Topolánka podíl zadlužené firmy VAE.

Podle pražského zastupitele Jiřího Witzanyho (SNK ED) vedení radnice narušilo demokratickou soutěž. "My jsme díky sololitovým deskám měli kampaň hodně viditelnou a ne moc drahou a já se nemohu ubránit pocitu, že po této zkušenosti vedoucí strana ve městě rozhodla tuto reklamní možnost eliminovat a ztížit podmínky pro menší strany,“ řekl Právu Witzany.

Bém považuje jejich výhrady za neodůvodněné, protože důvod zákazu byl podle něj bohulibý. "Nechceme žádné reklamy a odporné plakáty na sloupech elektrického osvětlení v Pražské památkové rezervaci. Tím spíše politické,“ sdělil Právu Bém.

Reklama

Výběr článků

Načítám