Hlavní obsah

Paroubek křtil burčákem knihu svých článků

– PRAHA
Novinky, jov

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek večer představil svou novou knihu "Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata" obsahující jeho články za posledního dva a půl roku. Publikaci za účasti autora pokřtily operní pěvkyně Lívia Ághová a zlatá paraolympionička z Pekingu Běla Hlaváčková. Křtilo se burčákem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Křtu se zúčastnila i Paroubkova žena Petra. Dalšího kmotra, spisovatele Arnošta Lustiga, který je hospitalizován kvůli závažné nemoci, zastupovala herečka Alena Konopíková. Ta tlumočila Lustigovu zdravici Paroubkovi.

Slavnostní křest, který moderoval volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík, se konal v pražské restauraci Monarch. Vyhrávala cimbálovka. Na křest přišli také šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), celá řada poslanců sociální demokracie, herec Jiří Krampol, herečka Kateřina Brožová, režisér Jiří Krejčík, architekt Jan Kaplický nebo třeba provozovatel Matějské pouti Václav Kočka.

Kniha obsahuje články lídra ČSSD, které sepsal za poslední dva roky. Předmluvu napsal právě Arnošt Lustig. Publikacie, kterou vydalo nakladatelství Regia, obsahuje i obrazovou přílohu. Fotografie jsou od Paroubkova dvorního fotografa Miloše Schmiedbergera, ta na obálce od fotografky Zuzany Mináčové.

Není tam ani jedno vulgární slovo, pochválil se Paroubek

"Myslím, že ta kniha je velmi autentická,“ uvedl na křtu Paroubek. "Málo českých vrcholových politiků sděluje své myšlenky veřejnosti,“ doplnil. Za své články se podle svých slov nemusí stydět. Postěžoval si také na útoky médií, které jsou prý většinově proti ČSSD.

Pochválil se, že v článcích není jediné vulgrání slovo. "To nepatří k mému vyjadřovacímu stylu,“ prohlásil.

Paroubek na křtu hovořil i o blížících se volbách do krajů i třetiny Senátu. Hýřil optimismem. "ČSSD je blízko historického vítězství,“ sdělil.

Po křtu následovala autogramiáda, která se bude konat i na řadě dalších míst v Česku.

Literárně plodný Paroubek

Vydání nové knihy avizoval Paroubek již v polovině září, kdy křtil publikaci volebního lídra středočeské ČSSD Davida Ratha "Síla argumentů“. Ta obsahuje Rathovy projevy ve Sněmovně, internetové články a výtah ze dvou online rozhovorů.

Není to přitom první Paroubkova kniha. Už v roce 2006 vyšla publikace, obsahující jeho texty například pro denní tisk, s názvem "Můj život v politice“. Největší rozruch ale vyvolala kniha, která byla loni slavnostně pokřtěna za Paroubkovy účasti v pražském hotelu Ambassador. Světlo světa tehdy spatřila objemná, čtyřkilová kniha na křídovém papíře s názvem "Minuty s Jiřím Paroubkem“, obsahující na 872 stranách 2600 fotografií zachycujících například Paroubkovy zahraniční cesty v době, kdy byl premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám