Hlavní obsah

Uvnitř středočeské ČSSD létají jiskry

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V ČSSD ve čtvrtek vypukla aféra kvůli odstoupení čtyř krajských kandidátů sociální demokracie z Prahy - východ z kandidátky. Nejprve se objevila pohrůžka trestním oznámením ze strany krajského stranického šéfa Richarda Dolejše, kterou však v podvečer dementoval.

Článek

Ve čtvrtek dorazil do redakce Práva anonymní e-mail, který obsahoval jako přílohu dva dokumenty. Jeden z nich byl podepsán Kamilem Plavcem, který odstoupil z kandidátky ČSSD. Obsahuje zdůvodnění odchodu z kandidátky. Stěžuje si na přístup vedení krajské organizace ČSSD v čele s Dolejšem k okresu Praha - východ.

"Kandidátní listina pak byla sestavena tak, že okresní lídr a kandidátka č. 2 za okres Praha - východ byli odsunuti na pozici 24 a 25, to znamená nejen za všechny okresní lídry, ale i za všechny okresní dvojky,“ píše Plavec s tím, že to ohrozilo "dobrý volební výsledek v okrese a vážně poškodilo ČSSD před nadcházejícími volbami“.

Rath měl hrozit sankcemi

Podle Plavce chtěla ČSSD v Praze - východ znát důvody, proč byl okres takovýmto způsobem "zaříznut“.

"Proto jsme na jednání KVV avizovali možnost našeho odstoupení z kandidátní listiny. Reakce byla taková, že kandidát na hejtmana MUDr. Rath prohlásil, že pokud odstoupíme a on se stane hejtmanem, okres Praha - východ nebude znát a tento okres od kraje nic nedostane,“ uvádí se v dopise.

Plavec si stěžuje i na to, že Rath nepřijel na Prahu - východ s volebním autobusem a místo toho zvolil okres Benešov. "Na základě výše uvedených skutečností a na základě výroku Davida Ratha, že když odstoupíme, tak okres nic nedostane, jsme si uvědomili, že okres díky přístupu vedení krajské organizace ČSSD nic nedostane ani když na kandidátní listině zůstaneme. Proto jsme se rozhodli být vůči voličům féroví a z kandidátní listiny radši odstoupit,“ uvádí Plavec v dopise.

Rath odmítl, že by ČSSD z Prahy - východ vyhrožoval, označil to za nesmysl. "Mám pocit, že se svými silami a prostředky se teď chce pomstít krajské ČSSD, aby nám uškodil před volbami a zhoršil volební výsledek. Nechápu, proč se mstí mně, který jsem to nezpůsobil,“ řekl Rath Novinkám na adresu Plavce.

Trestní oznámení Dolejš dementoval

V příloze anonymního e-mailu byl i dopis se čtvrtečním datem podepsaný šéfem středočeské ČSSD Dolejšem. V něm je uvedena reakce na Plavce s pohrůžkou: "S obsahem dopisu zásadně nesouhlasím a po konzultaci s MUDr. D. Rathem po volbách učiníme příslušné právní kroky včetně možnosti trestního oznámení pro pomluvy“.

V podvečer ale Dolejš vydal tiskové prohlášení, ve kterém hrozbu trestním oznámením dementoval. Uvedl, že vylučuje podání trestního oznámení na odstoupivší členy. "Současnou situaci považuji za velmi nešťastnou. Osobně mě to mrzí a vnímám to jako jejich reakci na umístění na kandidátce do krajského zastupitelstva,“ uvedl pak v prohlášení.

"Zároveň jsem překvapen z načasování jejich prohlášení pro média, protože naše organizace obdržela jejich odstoupení v písemné podobě již 29. srpna, tedy před dvěma měsíci,“ dodal Dolejš.

Není přitom jasné, zda nejnovější středočeská aféra souvisí se "závazkem věrnosti“, které se vynucovalo čtyřmiliónovým vydíráním vedení středočeské ČSSD na svých kandidátech do krajského zastupitelstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám