Hlavní obsah

Na západě Čech se otřásla země silou 2,5 stupně

– CHEB • Aktualizováno

Na západě Čech na Chebsku se v noci na středu objevilo menší zemětřesení. Země se zde po delší odmlce opět otřásala silou 2,5 stupně Richterovy stupnice. Podle odborníků v této oblasti tak silné zemětřesní nebylo od roku 2000, chvění se navíc může objevit v brzké době znovu.

Foto: Profimedia.cz

Seismograf zaznamenal chvění země o síle 2,5 stupně. Ilustrační foto

Článek

Tři hlasité rány a mírný záchvěv země vzbudil ve středu ve tři hodiny ráno několik lidí na Chebsku. Po několikaleté odmlce se tam takhle opět přihlásilo zemětřesení. Tentokrát dosáhlo síly 2, 5 Richterovy stupnice.

Ve středu po rozednění dorazili na radnic v Novém Kostele, kde bylo epicentrum zemětřesení, tři obyvatelé. „Ptali se jestli to opravdu bylo zemětřesení. Lidé jsou tady ale na otřesy zvyklí, jen tak se nezhroutí, “ řekl starosta Nového Kostela Ota Teuber (nez.).

Poměrně silné zemětřesení se na Chebsku objevilo naposledy na přelomu let 1986 a 1987, dosáhlo bezmála 5 stupňů Richterovy škály. „Tehdy najedou vše ztichlo, i zvířata. Pak se ozval hukot a otřesy. Na některých domech pak byly praskliny,“ popsala nepříjemnou vzpomínku obyvatelka Nového Kostela Andrea Strohmaierová.

Záchvěvy již od pondělí

Jestli ale seizmická aktivita bude zesilovat nebo se opět po otřesu utlumí, je zatím brzy odhadovat, řekl Josef Horálek z Geofyzikálního ústav Akademie věd České republiky.

Otřesy půdy zaznamenaly přístroje na Chebsku už od počátku týdne. "V pondělí měly sílu do dvou stupňů, v noci na dnešek pak šlo o pět otřesů nad dva stupně stupnice," řekl Horálek.

Podle něj je to od roku 2000 nejsilnější zemětřesná aktivita v této oblasti. "I když je zde aktivní oblast a občas se záchvěvy objevují, takové množství otřesů a takové síly tu od roku 2000 nebylo," řekl Horálek.

Aktuální údaje o zemětřesení na Chebsku lze získat i přímo na webových stránkách geofyzikálního ústavu.

Zemětřesení
Richterova škálaúčinky
Mikro (méně než 2,0)Mikrozemětřesení, nepocititelné.
Velmi malé (2,0 až 2,9)Většinou nepocititelné, ale zaznamenatelné.
Malé (3,0 až 3,9)Často pocititelné, nezpůsobující škody.
Slabé (4,0 až 4,9)Citelné třesení věcí uvnitř domů, drnčivé zvuky. Významné škody nepravděpodobné.
Střední (5,0 až 5,9)Může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti. Pouze drobné poničení dobře postaveným budovám.
Silné (6,0 až 6,9)Může ničit až do vzdálenosti 100 km.
Velké (7,0 až 7,9)Může způsobit vážné škody na velkých oblastech.
Velmi velké (8,0 nebo větší)Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám