Hlavní obsah

Protikorupční zákon ve vládě padl, ministři měli příliš připomínek

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda Mirka Topolánka při svém vzniku slibovala, jak zatočí s korupčníky ve státní správě. Z jejího ujišťování, které si dokonce vetkla do svého programu jako svou prioritu, však zbude zřejmě jen ten slib. Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek totiž chce zastavit přípravu protikorupčního zákona, protože narazil u svých ministerských kolegů na tuhý odpor. Jeho rozhodnutí by ve středu měla posvětit vláda.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Již dva roky šéf financí chystá zákon, podle kterého by čeští úředníci museli zveřejňovat na internetu veškeré údaje o tom, jak rozhodují o svěřených penězích. Jednoduše řečeno měli by uvést vše, co by veřejnosti vysvětlilo, proč někdo dostal dotaci či jinou finanční injekci z veřejných rozpočtů. Alespoň tak zněl úkol, na kterém se dohodly vládní strany, daly ho do koaliční smlouvy i do programového prohlášení vlády, který měl Kalousek zpracovat do zákona.

Když s návrhem jeho znění přišel před rokem poprvé, postavili se proti němu mj. ministři vnitra Ivan Langer (ODS), životního prostředí Martin Bursík (SZ) či kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). Podle nich je zbytečný, neboť už teď jiné zákony zveřejňování některých vybraných údajů umožňují, a tak veřejnost může poskytování peněz dostatečně kontrolovat.

Kalousek jim oponoval, že nejde o zveřejnění některých údajů, ale „veškerých“, což je podstatný rozdíl. Na argument ministrů průmyslu Martina Římana a zemědělství Petra Gandaloviče (oba ODS) o možném porušení ochrany osobních údajů či obchodního tajemství, ministr financí tehdy reagoval tím, že kdo žádá o dotace od státu, musí být připraven na to, že se o něm veřejnost dozví víc, než bývá obvyklé.

Narazil již podruhé

Ani po roce se ale situace nezměnila. Když letos opět Kalousek rozeslal ministrům i představitelům krajů a regionů svou představu o zákonu, aby mu k němu sdělili své připomínky, znovu se se zlou potázal. „Připomínky došly téměř od všech obeslaných adresátů s tím, že valná většina z nich obsahuje velmi kritické poznámky a požadavky v takovém rozsahu, že je nelze vypořádat,“ stěžuje si Kalousek v interním materiálu připraveném pro dnešní jednání vlády.

A protože část z připomínek obsahovala dokonce naprosté odmítnutí zákona, Kalousek se rozhodl přípravu zákona zastavit zcela a předložil vládě náhradní variantu.

Aby vyhověl požadavkům Evropské unie, která po svých členských státech žádá, aby důsledně informovaly veřejnost o poskytování dotací z unijních peněz, chce Kalousek udělat „inventuru dotačních titulů“ a na internet začít dávat alespoň informace o tom, kdo a kolik peněz dostal a na co jsou určeny.

Podle informací zveřejněných na webu Kalouskova úřadu, „případný návrh legislativních změn se navrhuje až ve druhé etapě“. Přičemž první etapa má podle ministra skončit v prosinci 2009. Protikorupční zákon by tedy na program dne mohl přijít opět až za dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám