Hlavní obsah

Polívka definitivně prohrál spor o Valašské království

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC
Aktualizováno

Herec Boleslav Polívka v úterý definitivně prohrál soudní spor o autorská práva na takzvané Valašské království. Vrchní soud v Olomouci tak potvrdil rozsudek krajského soudu, který Polívkovu žalobu na podnikatele Tomáše Harabiše zamítl.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Bolek Polívka.

Článek

Spor mezi Polívkou a Harabišem se táhl sedm let. Polívka jako žalobce tvrdil, že na království má autorská práva a Harabiš na jeho popularitě vydělává. Ten to však popíral.

Polívka chtěl dosáhnout chtěl toho, aby se Harabišem registrovaná značka Valaske kralovstvje nemohla komerčně používat. Podle předsedkyně senátu odvolacího soudu však v tomto případě nejde o nekalou soutěž a sousloví valašský král jako takové ochrany pojímat nemůže.

.: Tomáš Hrabiš na jednání soudu.foto: Právo/Bedřich Novotný

Zapravdu Harabišovi už dal Krajský soud v Ostravě, a to loni 13. prosince. Herec se však proti tomuto verdiktu odvolal. Polívka před zářijovým jednáním Vrchního soudu nabídl Harabišovi smír, ten však tehdy nabídku nepřijal.

.:Bolka Polívku přišli k soudu podpořit i Valaši v tradičních krojích.foto: Právo/Bedřich Novotný

"Soudíme se o úsměv, myšlenku, tedy o něco, o co se soudit ani nelze. Navíc po tolika letech jde už o spor žabomyší. Proto hledám smír a stejně by se měla zachovat i druhá strana,“ řekl tehdy Polívka.

Spor o Valašské království

Polívka tvrdí, že myšlenku valašského krále a království použil už v roce 1993, tedy o čtyři roky dříve než Harabiš, v jedné scénce televizní Manéže Bolka Polívky, kdy ho pomyslný valašský prezident Radoslav Brzobohatý pasoval na valašského krále.

Harabiš připustil, že Polívka Valašskému království například svým podpisem do valašského pasu pomohl, ale myšlenka i všechny detaily i služby království, vymyslel on a jeho spolupracovníci. Proto si také značku v roce 1998 nechal zaregistrovat. Polívka a lidé okolo něj prý až na základě úspěchu jeho Valašského království pochopili, že může jít o ziskový komerční projekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám