Hlavní obsah

V Brně vznikne špičkové výzkumné centrum

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na základní kámen budoucího Mezinárodního centra klinického výzkumu (International Clinical Research Center - ICRC) v úterý v Brně slavnostně poklepali premiér Mirek Topolánek, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (oba ODS), velvyslanec USA v Praze Richard W. Graber a také Virend K Somers, představitel americké prestižní kliniky Mayo, která se podílí na přípravě centra a bude se podílet na výzkumu.

Foto: Jan Trojan, Právo

Premiér Mirek Topolánek poklepává na základní kámen ICRC.

Článek

Objekty ICRC vyrostou v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny jako její organická součást. Podle ředitele nemocnice Petra Košky je předpokládaná cena stavby a technologického vybavení 2,8 miliardy korun, z toho 70 procent připadne na státní rozpočet, zbytek financuje z vlastních zdrojů fakultní nemocnice, padesáti milióny přispěl Jihomoravský kraj.

První etapa výstavby skončí v roce 2010, poslední o další dva roky později. Julínek ujistil, že financování ICRC je zajištěno. Připomněl, že v roce 2006 chtěl tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) tyto peníze škrtnout pro nepřipravenost projektu.

Sám Julínek přišel právě před rokem se změnou projektu ICRC, který považoval za nedotažený především v propojení se stávající nemocnicí. K následnému zdržení, kdy vznikalo pozměněné pojetí, Julínek nyní řekl, že bylo ve prospěch nového, již rozšířeného projektu. Cena původního byla zhruba poloviční, 1,5 miliardy korun.

ICRC v Brně bude fungovat jako špičkové výzkumné i léčebné pracoviště v oblasti léčení srdce, zhoubných nemocí a neurologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám