Hlavní obsah

Gymnázium podezřelé z podvodu u zkoušek bude fungovat dál

– PRAHA

Gymnázium Pod Vyšehradem, kterému kvůli zpochybnění regulérnosti loňských maturit hrozilo, že zmizí z rejstříku škol, se postihu nakonec vyhne. Ministerstvo školství rozhodlo, že pochybení školy nejsou natolik závažná, aby vyhovělo návrhu České školní inspekce a školu z rejstříku vymazalo. Policie případ odložila.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Případ se dostal na veřejnost kvůli studentským protestům proti maturitě Martina Bartáka, jehož otcem je šéf Polikliniky Modřany. Před maturitou student propadal z češtiny a španělštiny. Po zpochybňovaných komisionálních zkouškách mohl maturitu složit, ale někteří učitelé ho nechtěli zkoušet. Inspekce našla v postupu gymnázia několik pochybení.

"Porušení sice lze v některých bodech označit za závažnější, ale nikoli taková, aby to celkově ovlivnilo kvalitu poskytovaného vzdělání ve škole," řekl novinářům náměstek ministra Jindřich Kitzberger. Podle něj nejsou porušení natolik závažná, aby to umožnilo výmaz školy z rejstříku. Uvedl, že ten je možný pouze tehdy, pokud jsou pochybení opakovaná nebo zvlášť závažná.

Inspekce se na školu zaměří

Podle náměstka o výmazu rozhodovaly čtyři odbory ministerstva a všechny došly ke stejnému závěru. Dodal však, že inspekce bude gymnázium dále sledovat, a to intenzivněji než jiné školy. Pokud se najdou další pochybení, mohla by být otázka výmazu z rejstříku obnovena, uvedl Kitzberger.

Policie se případem začala zabývat poté, co předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková v rozhovoru pro časopis Týden uvedla, že dostala od Bartákova otce peníze za účast v komisi a zaplaceno podle ní dostali i další lidé.

Magistrát omezil dotace

Šimková dala studentovi při výjimečné druhé komisionální zkoušce ze španělštiny trojku, a přehlasovala tak zbylé dva učitele, kteří trvali na pětce. Vyšetřování ale neprokázalo, že by podnikatel a šéf polikliniky dal peníze za to, aby se jeho syn dostal k maturitě. Magistrát se však kvůli pochybením rozhodl odstoupit od smlouvy o takzvané zvýšené dotaci, což je podle náměstka pro školu citelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám