Hlavní obsah

Školník vstoupil do stávky, za tři roky dostal přidáno jen 78 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRUŠOVANY

Základní škola v Hrušovanech nad Jevišovkou je od pondělního rána bez školníka. František Kučera, který tuto práci vykonává, splnil svůj slib a vstoupil do časově neomezené stávky. Svůj neobvyklý krok zdůvodnil mzdovými požadavky a dopředu jej avizoval otevřeným dopisem.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Připomněl v něm, že po patnácti letech práce školníka pobírá 12 188 korun hrubé mzdy a jeho mzdový nárůst za poslední tři roky činil pouhých 78 Kč. Přitom při hrubém odhadu inflace za tři roky by to mělo být hodně přes tisíc korun. „V ostatních profesích přitom dochází k navyšování mezd alespoň s ohledem na inflaci,“ připomněl Kučera.

Porozumění má pro rozhodnutí školníka předsedkyně jihomoravských školských odborů Růžena Šalomonová z nedalekého Znojma. „Je to výraz zoufalství člověka, který už zkusil všechno, a teď neví, co má dělat dál. Pan Kučera má můj obdiv. Jinak ta situace je nová, odbory se budou případem zabývat a budeme hledat cestu, jak mu pomoci, i finančně,“ uvedla Šalomonová.

Nespokojenost pracovníků ve školství není ničím novým. Většinou ale projevují nesouhlas s platovou politikou ministerstva školství učitelé, ale i nepedagogický personál má důvod k výtkám.

Různé tabulkové zařazení

„Jestliže pracovník veřejné zeleně zametá chodník a stejně tak zametá chodník i školník, nejsou na tom stejně. Ten z veřejné zeleně je tabulkově zařazen s platem o 14 procent vyšším. To je diskriminace a my žádáme nápravu,“ uvedla Šalomonová.

Také přímo v hrušovanské škole školníka chápou. „Já respektuji jeho právo na nespokojenost a souhlasím s důvody, které ho k tomuto protestu vedly. Musím ale zabezpečit chod školy, a proto hledám zástup po dobu stávky,“ řekla Právu ředitelka školy Blanka Soukupová.

Zdůraznila, že se jedná o zástup, nikoliv náhradu. Podle svých slov se snažila se školníkem jednat, ale bez výsledku,. Od rozhodnutí stávkovat neustoupil. Původně zvažovala, že by úkoly školníka zajistil někdo jiný ze školy, nakonec ale bude hledat dočasnou náhradu. „Souhlasím s jeho požadavky, na druhou stranu ale musím říct, že má plat přesně tak, jak mi umožňují tabulky. Jediné, co můžu udělat, je, že posílám požadavek zřizovateli, aby na situaci reagoval a navýšil mzdové prostředky,“ dodala.

Jak školník řekl Právu, v reakci na jeho stávku byl vedením školy požádán, aby udělal inventuru a odevzdal klíče. Proto už příliš nevěří, že se do školy bude moci vrátit. Podle ředitelky bude po dobu stávky bez platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám