Hlavní obsah

Perština nebo arabistika potřebují dotace kvůli tajným službám, žádá vnitro

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Topolánkova vláda má na stole delikátní záležitost. Ve středu má rozhodnout, zda finanční injekcí pomůže zachránit několik oborů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, které jsou pro nedostatek peněz před zrušením. Jde o obory jako perština, arabistika, sinologie a další, jejichž zrušení by mohlo mít dopad zejména na činnost tajných služeb a dalších bezpečnostních složek státu. Právě ty často využívají absolventy daných oborů kvůli jejich znalostem jazyka a regionu.

Článek

Proto přišel ministr vnitra Ivan Langer (ODS) s návrhem, aby krachující obory příštích pět let financoval jeho resort. Celkem jde o 53 miliónů Kč. Až do roku 2013 jim chce každoročně z rozpočtu vnitra posílat 9,6 miliónu. Pět miliónů by měla fakulta dostat ještě letos pro zimní semestr. Tedy v případě, že vláda Langerovi na jeho návrh kývne.

Bez pomoci hrozí krach?

„Je zřejmé, že bez odpovídajícího a včasného zásahu vlády České republiky není možné většinu z výše uvedených oborů zachovat,“ píše ministr vnitra v interním materiálu pro vládu, který má Právo k dispozici. Peníze by měly směřovat na personální zajištění oborů a jejich následnou novou akreditaci.

Podle Langera je situace natolik kritická, že fakulta byla nucena zajistit výuku přímou spoluprací např. s Íránem či Vietnamem. Před tím však ministr varuje. „Tato spolupráce sice na jedné straně řeší akutní problémy díky podpoře daných zemí, na druhé straně však tato skutečnost může představovat jisté bezpečnostní riziko,“ tvrdí Langer. Proto je podle něj v zájmu ČR tuto přímou formou spolupráce omezit a převzít za podporu a rozvoj vybraných oborů odpovědnost.

Odborníci pro tajné služby

„Tito lidé jsou důležití nejen pro zpravodajské služby, ale pro celkovou schopnost České republiky orientovat se v budoucím světě,“ tvrdí bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby, bezpečnostní expert Andor Šándor.

Podobně hovoří také někdejší ředitel civilní rozvědky, exministr vnitra a dnešní předseda sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan (ČSSD). „Tyto lidi potřebuje každý stát,“ řekl Právu s tím, že někde nedostatek daných odborníků řeší najímáním třeba přistěhovalců či emigrantů.

Šándor i Bublan však vyjádřili pochybnosti nad tím, proč by mělo fakultě pomáhat vnitro a ne ministerstvo školství. „I kdyby bylo záměrem vnitra posílat na vybrané obory své uchazeče, nikdo nezaručí, že po absolvování nepůjdou pracovat jinam,“ míní Bublan.

Proč vnitro a ne školství? Protože vnitro

Šándor dodává, že levnější je poslat lidi třeba do školicích zařízení v USA.

Langer na dotaz Práva, proč to bude platit vnitro a nikoli školství, v SMS odpověděl: „Protože vnitro.“

V písemném návrhu vládě uvedl, že znalost okolního světa je klíčová zejména při identifikaci hrozeb, jímž může být v budoucnu Česká republika vystavena. „Znalosti tohoto typu jsou mimo jiné předpokladem kvalitní práce zaměstnanců bezpečnostních složek státu,“ zdůvodnil nepřímo své angažmá v této věci.

A co na to ministr školství Ondřej Liška (SZ)? Podle dostupných informací proti Langerově návrhu nic nenamítá. Stejně tak s ním souhlasí i Kalouskovo ministerstvo financí a ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám