Hlavní obsah

Žloutenka stále řádí, počty nově nakažených však klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet nakažených žloutenkou se v minulém týdnu zvýšil o dalších 141 lidí. Od počátku roku bylo v České republice zaznamenáno již 742 případů. Nejvíce nemocných je stále v Praze, středních Čechách, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. O situaci v pondělí informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

Nejvíce nakažených je stále v hlavním městě, celkem 433. Oproti minulému týdnu zde přibylo 88 nových nákaz. Ve středních Čechách je nově, oproti předminulému týdnu, evidováno 13 případů. Dalších 16 nakažených je evidováno i v Olomouckém kraji, kde bylo od nového roku registrováno již 47 případů.

Nárůst nemocnosti je oproti předminulému týdnu o něco nižší, tehdy se v rámci celé České republiky nově objevilo 162 nakažených lidí. Žádné nové případy nemají hygienici hlášeny z Libereckého či Zlínského kraje, ve zbývajících regionech se počty nově nakažených pohybují mezi jednou a šesti osobami.

Počet nakažených ještě nedosáhl vrcholu

Hlavní hygienik ČR Michael Vít již dříve v souvislosti s prognózami vývoje počtu nakažených již před časem prohlásil, že množství nakažených osob bude pravděpodobně stoupat až do konce listopadu.

Epidemie žloutenky vypukla zhruba na počátku letních prázdnin v komunitě injekčních uživatelů drog a bezdomovců v Praze. Velmi rychle se rozšířila do okolí Prahy i mezi lidi mimo rizikové skupiny.

Na vakcínách se někdo snaží nelegálně vydělat

V souvislosti s nedostatkem vakcín, se na internetu objevila stránka www.antizloutenka.info, nabízející očkovací látky proti žloutence. Dotyčná stránka vůbec neuvádí název nabízeného preparátu a cena je oproti běžným vakcínám předražená.

Prodej po internetu je v Česku umožněn pouze "kamenným" lékárnám. Seznam schválených lékáren je na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Prodávat lze jen přípravky, které nejsou vázány na lékařský předpis, upozornila mluvčí SÚKL, Veronika Petláková.

Ústav zahájil šetření, aby zjistil skutečného majitele či zřizovatele internetové stránky a rozsah nelegální činnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám