Hlavní obsah

Strany chtějí přímou volbu hejtmanů, kromě ODS

Právo, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozpor mezi popularitou některých hejtmanů a výrazným oslabením vládnoucí ODS v krajích vzbuzuje otázku: nebylo by lepší volit hejtmany přímo? Dnes hejtmani doplácejí na pád obliby své vlastní ODS a od centrální politiky se snaží před voliči spíš odstřihávat. Z parlamentních stran je ale právě ODS k přímým volbám tradičně nejostražitější. ČSSD, komunistům, zeleným i lidovcům by se změna líbila.

Článek

Politici, které Právo oslovilo, vesměs souhlasí s tím, aby lidé v příštích krajských volbách za čtyři roky přímo hlasovali o tom, kdo se stane hejtmanem. Dotyčné by už po volbách nevybíralo zastupitelstvo a vítěznému kandidátovi na hejtmana by už tato funkce utéct nemohla.

"Já osobně bych bez problémů podpořil přímou volbu hejtmanů i starostů, doprovázenou posílením jejich kompetencí v rámci rady a zastupitelstva,“ reagoval pro Právo šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

V českém zákonodárství by to ale byl průlom. V ČR se zatím nepodařilo prosadit přímou volbu prezidenta, předsedů krajských samospráv či starostů, jako je tomu například na Slovensku.

Kdo ho odvolá?

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) by před zaváděním přímé volby šéfů krajů debatoval o jejich kompetencích. Podle něho je třeba zároveň prodiskutovat sesaditelnost přímo voleného hejtman.

"Může ho odvolat zastupitelstvo, když ho zvolí všichni občané?“ ptal se Bendl a nastínil i jinou možnost: "Občané také mohou zvolit hejtmana z jedné strany a většinu v zastupitelstvu z jiné, aby situaci vyvážili, a pak se také za 14 dní může stát, že hejtman bude odvolán,“ přiblížil nejasnosti Bendl.

Pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém je také opatrný. "Nemám rád odvážné výroky před volbami o změnách volebního systému. Je to na zodpovědnou debatu po volbách. Je to také nicméně odraz kvality práce hejtmanů a krajských zastupitelstev,“ řekl Právu.

Dolejš: zřiďme ještě funkci předsedy zastupitelstva

Pro přímou volbu je ministryně a členka vedení zelených Džamila Stehlíková a místopředseda komunistů Jiří Dolejš. "Ano,“ odpověděla Právu Stehlíková na dotaz, zda by na takový nápad kývla.

"Přímo volený hejtman posiluje autoritu kraje,“ uvedl Dolejš. I podle něho by ala bylo třeba změnit hejtmanské kompetence, protože jeho mandát by byl jiný než u "hromadně“ volených zastupitelů.

Krajské volby by pak mohly vypadat tak, že voliči dostanou dva hlasovací lístky – jeden s adepty na hejtmana a druhý s listinou uchazečů o post zastupitele. Hejtman by podle Dolejše kvůli jinému způsobu volby například už nemohl řídit zastupitelstvo, bylo by pro to třeba vytvořit funkci jakéhosi předsedy zastupitelstva.

Juránek: pojďme odshora, od prezidenta

Pro přímou volbu hejtmanů se vyslovil jihomoravský hejtman a místopředseda KDU-ČSL Stanislav Juránek: "Já myslím, že to je cesta správným směrem. Domnívám se, že bychom měli jít odshora. To znamená přímá volba prezidenta, přímá volba hejtmana a přímá volba primátora nebo starosty,“ řekl Právu.

Anketa

Jste pro přímou volbu hejtmanů?
Ano
89,8 %
Ne
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11133 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám