Hlavní obsah

Topolánek se ostře pustil do soudců, prý mají absolutní moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek se na setkání se studenty plzeňské právnické fakulty ostře vyjádřil na adresu soudců. Podle jeho slov mají v určitých případech "absolutní moc". Tématem diskuse byla reforma české justice. Sám Topolánek označil svůj vlastní příspěvek za poměrně kontroverzní. Předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa s Topolánkem nesouhlasí.

Foto: Stanislav Zbyněk , ČTK

Premiér Mirek Topolánek

Článek

"V našich podmínkách nemůže nikdo získat absolutní moc, ale soudce ji může mít v určitém čase," uvedl Topolánek při diskusi se studenty plzeňské právnické fakulty.

Podle jeho slov na tuzemské soudce neplatí přísná měřítka, často jsou považováni za symbol morálky a i jejich sebepodivnější rozhodnutí nebývají podrobena kritice. "Při známé soudcovské solidaritě soudní moc vystupuje jako nerozbitný monolit," dodal premiér, který své vystoupení anoncoval jako poměrně kontroverzní.

Rovnováha moci je vychýlena, tvrdí premiér

Topolánek podle svých slov cítí vychylování rovnováhy mezi mocí soudní, zákonodárnou a výkonnou. Tato disproporce podle něj vede k ohrožení ústavní rovnováhy.

"Mám dost důvodů se domnívat, že ve vztahu k prezidentovi i vládě se někteří soudci řídí více titulky v novinách. Známe řadu konkrétních selhání soudců," řekl Topolánek. Svůj názor premiér označil za nutně subjektivní, přičemž neopomněl připomenout, že subjektivně rozhoduje i každý soudce.

Jde o to kam, oponuje předseda Soudcovské unie

"Toto je pohled politika, reprezentanta exekutivy, která již ze své podstaty nebude mít nikdy ráda skutečně nezávislou soudní moc," reagoval na Topolánkova slova prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Také podle něj je rovnováha moci v ČR vychýlena, ale na opačnou stranu. Jirsa řekl, že v Česku jsou téměř nejhorší podmínky pro výkon nezávislého soudnictví a ministr spravedlnosti může rozhodovat téměř o všem. Podivná rozhodnutí podle Jirsy vycházejí především od orgánů výkonné moci.

Podle Topolánka dobře funguje hlavně Ústavní soud

Topolánek ve svém vystoupení vyslovil požadavek na posílení soudcovské odpovědnosti a určení manažerské odpovědnosti předsedů soudů. Podle jeho slov dlouhodobě dobře funguje v rámci české justice zejména ústavní soud.

Přestože podle Topolánka první desetiletí po roce 1989 vrátilo lidem základní svobody, nevedlo k jejich zajištění. Druhé desetiletí pak vedlo k tomu, že se justice ocitala pod tlakem politické objednávky. Nyní, 20 let po pádu železné opony, prý přichází doba, kdy se ČR snaží odstřihnout od komunistického práva a nejde jen o kosmetické úpravy.

"Všemi připravovanými kodexy se jako červená niť vine snaha posílit soukromé právo na úkor práva veřejného," prohlásil Topolánek před studenty.

Justici nemůže napravit politika, prohlásil premiér

Premiér dále vyzval ke zlepšení technických podmínek soudů. Jako příklad uvedl lepší vybavování, e-justice či vytváření minitýmů.

Na dotaz z pléna, jak zabránit selhávání justice, podle Topolánka definitivní odpověď neexistuje. "Na počátku musí být upřímná snaha jednat. Politika nemůže justici napravit," dodal.

V pátek dopoledne se Topolánek společně s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem zúčastnil otevření nového justičního areálu pro Okresní soud Plzeň-Jih a Okresní soud Plzeň-sever.

Reklama

Výběr článků

Načítám