Hlavní obsah

V Prostějově se propadla silnice, pod ní byla chodba ze 17. století

Právo, Jiří Růžička
PROSTĚJOV

Objev, který překvapil i archeology, se vyklubal z kousku propadlé silnice na Plumlovské ulici v Prostějově. Když chtěli správci cesty propad zacelit, objevili vstup do dlouhé podzemní chodby. Podle archeologů může jít o skrýš, vybudovanou za obléhání města Švédy někdy ve třicetileté válce v 17. století.

Článek

"K propadu silnice došlo ve čtvrtek kolem poledne. Na místě se sešli zástupci správy a údržby silnic, městského úřadu a archeologové. Ukázalo se, že pod sesutou silnicí se nachází vstup do neznámé chodby přibližně 140 centimetrů vysoké a 130 – 140 centimetrů široké,“ informovala mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

"Pracovník správy a údržby silnic chodbou prošel zhruba do vzdálenosti sto metrů a vrátil se zpět s tím, že chodba pokračuje dál a mírně se stáčí směrem ke Kolářovým sadům. V podzemních prostorách pořídil několik fotografií. Podle doporučení archeologů bude přístupová jáma zasypána a prostory tak zakonzervovány ve stávajícím stavu,“ uvedl Daniel Zádrapa z oddělení památkové péče prostějovského Městského úřadu.

:. Pod propadlou silnicí v Prostějově se objevila chodba, pocházející zřejmě ze 17. století. Foto: MÚ Prostějov

"Jde o chodbu raženou ve spraši. Takové chodby vznikaly v sídlech od 15. století do novověku. Využívaly se jako skrýše, lochy - úkryty v ohrožení v době válek a podobně. Zkusíme pátrat v archivech. Prostějov byl poměrně silně atakován za třicetileté války, kdy byl i obléhán Švédy. To by mohlo mít souvislost,“ řekl Právu Pavel Fojtík z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

"Terénní průzkum zde zatím dělat nebudeme, teprve až v případě plánovaných zemních prací v lokalitě,“ doplnil.

"Je to pro nás překvapení a poměrně zajímavá informace, že pod Plumlovskou ulicí nedaleko městského centra se nachází něco takového, protože dosud jsme o existenci této chodby neměli tušení,“ dodal Daniel Zádrapa. Podle mluvčí radnice Gáborové vodohospodáři uvažují o tom, že do chodby ještě vpustí robota s kamerou, aby zjistili, kam až chodba vede.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám