Hlavní obsah

Nemocný soudce se bije o svou práci, chce dál soudit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Soudce Okresního soudu v Uherském Hradišti Martin Turek se už několik let soudí o to, aby se mohl vrátit ke své dřívější práci a dál soudit. Žádný soud mu to zatím nedovolil. Ve středu vyřkl stejný verdikt i Nejvyšší soud. Turek prodělal vážnou nemoc, která podle znaleckých posudků ovlivňuje jeho schopnosti.

Foto: Jan Trojan, Právo

Žaloba nechce, aby Martin Turek (na snímku) dál soudil, současně ale uznává, že jeho případ je smutný.

Článek

V roce 2005 prodělal mozkovou mrtvici a následně náročnou operaci srdce. Podle posudků má sníženou schopnost koncentrace, špatně slyší.

Na jeho omyly při soudních řízeních musely podle žalobců z řad okresního soudu v Uherském Hradišti často upozorňovat písařky. Předsedkyně tamního soudu Marie Chmelařová před Nejvyšším soudem mluvila o „plejádě chyb a zmatečných rozhodnutí“.

Turkův obhájce Pavel Omelka zdůraznil, že Turkův intelekt zůstal v pásmu nadprůměru a jeho zdravotní stav se zlepšuje, včetně sluchu. Zpochybnil dřívější znalecký posudek na Turkův zdravotní stav a navrhl nový.

Novinkám sdělil, že Nejvyšší soud byl poslední možností k odvolání, zbývá už jen teoretická šance se stížností k Ústavnímu soudu.

Předseda senátu NS Jiří Pácal prohlásil, že Turkův případ je smutný, protože soudce mohl onemocnět po vysokém pracovním nasazení. Potvrdil slova Chmelařové, že Turek patřil před onemocněním k nejlepším soudcům. Chmelařová v kuloárech řekla, že ačkoli si Turka váží, potřebuje zdravé soudce, schopné plného pracovního nasazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám