Hlavní obsah

Profesor Holý bude navržen na Nobelovu cenu

Právo, per

Českého vědce profesora Antonína Holého (72), navrhne Akademie věd ČR pro příští rok na Nobelovu cenu za medicínu. „Uděláme pro to vše,“ řekl Václav Pačes, předseda AV.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Antonín Holý denně bádá ve své laboratoři.

Článek

„Budeme za něj lobboval v tom smyslu, aby nobelovský výbor, který cenu uděluje v oboru medicíny trošku změnil svoji politiku a nedával ji pouze za práce základního výzkumu ale také za práce které vedou přímo k záchraně lidských životů a zdraví.A to jsou právě objevy prof. Holého.“

„Jednoznačně tento nápad podporujeme. Kdyby byl prof. Holý v USA tak už měl za své objevy léků Nobelovy ceny nejméně čtyři,“ řekl Právu Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

„Uznání kolegů mě těší, ale nejsem si jist, jak dalece je to reálné,“ řekl Právu ve středu profesor Holý ke své možné kandidatuře na Nobelovu cenu.

Objevil látky působící na viry

Profesor Holý objevil účinné látky šesti léků, které působí na viry vyvolávající nejrůznější obtíže od žaludečních vředů až po záněty oční sítnice, smrtelný AIDS, žloutenku typu B a opary. Pomáhají milionům lidí na světě. A právě teď se v ČR a v USA začíná zkoušet jeho velice nadějný lék na rakovinu vycházející z lymfatické tkáně.

„Pan profesor je příliš skromný. Určitě by si takové uznání zasloužil, a já bych mu ho přál,“ soudí docent Marek Trněný, přednosta 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Právě na jeho pracovišti se začne zkoušet nový preparát profesora Holého na rakovinu.

Kandidaturu profesora Holého podporuje i primář docent Tomáš Papajík z hemato-onkologické kliniky v Olomouci, která je dalším pracovištěm, kde se nový preparát Holého bude zkoušet: „Profesor Holý je úspěšný vědec. Tak proč to nezkusit. Má obrovskou intuici a jeho léky pomáhají miliónům lidí na celém světě. Určitě by to bylo uznání pro celou českou vědu.“

Profesor Holý převzal koncem září v Praze i čestnou profesuru britské Manchesterské univerzity. Sám je autorem zhruba 650 odborných studií, několika knih a 60 patentů.

Profesorka Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd včera Právu řekla, že Češi dokáží málo lobovat za své vědce. „Pan profesor Holý by si to určitě zasloužil.“

Stejného názoru je i Zdeněk Havlas, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie, kde profesor Holý stále pracuje. „Jeho přínos pro léčená nemocných je jednoznačný, ale Nobelova cena chce i hodně diplomacie. Ta je v tichosti a v zákulisí a není lehké v ní uspět.“

Nadějný nový lék

Podle Havlase udělení ceny také vyžaduje aby kandidát i jezdil po světě a přednášel o tom, proč jsou jeho objevy přínosné. „To od prof. Holého nemůžeme očekávat, vzhledem k jeho vážnému onemocnění hlasivek.“ Prof. Holý totiž již velmi obtížně mluví.

Nový lék na rakovinu vycházející z lymfatické tkáně, jehož účinnou látku objevil právě profesor Holý a který se nyní zkouší zhruba na 60 lidech ve světě, z toho na několika desítkách lidí v ČR, je velmi nadějný.

„Látka je schopna zničit rakovinové buňky během pěti dnů od podání jedné jediné infúze. Na psech to bylo dokázáno,“ řekl Právu Havlas. Pokud by se lék prof. Holého osvědčil, bude však trvat ještě nejméně šest až osm let, než bude s ním možné běžně léčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám