Hlavní obsah

ČSSD na Znojemsku je v krizi, 60 členů šesti organizací vystoupilo

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Bezmála rok se vlekoucí krize ČSSD na Znojemsku kulminuje krátce před krajskými a senátními volbami. Šest místních organizací ČSSD na Znojemsku zaniklo poté, co lidé vystoupili ze strany na protest proti kandidatuře poslance Ladislava Skopala do Senátu.

Článek

„K 30. 9. 2008 rušíme s okamžitou platností naše členství v ČSSD a s tím i činnost našich místních organizací ČSSD. Činíme tak pro naprostou ztrátu důvěry v politiku této strany na okrese Znojmo, která se dostala do područí lidí ženoucí stranu do naprosté morální devastace a kteří pro svůj úspěch jsou schopni obětovat cokoliv,“ uvádí prohlášení podepsané zástupci organizací ČSSD ve Vranovské Vsi, Žeroticích, Hevlíně, Hrušovanech nad Jevišovkou, Vranově nad Dyjí a Šanově. Vzhledem k tomu, že před časem skončily jiné dvě organizace ČSSD na Znojemsku, ztratila strana na okrese téměř sto členů.

Zodpovědnost podle signatářů má poslanec Ladislav Skopal. „Odmítáme tímto oficiální cestou podporu pro senátního kandidáta ČSSD pana Skopala a stavíme se za jiného senátního kandidáta, starostu Vranovské Vsi, pana Jiřího Peřinku,“ píší odpůrci v prohlášení. Peřinka se těší podpoře Miloše Zemana, právě jeho důchodce z Vysočiny navštívil při Znojemském vinobraní.

Skopal význam kroku šesti organizací snižuje. Odchází prý lidé, kteří se pokusili ovládnout okresní vedení strany a když na konferenci neuspěli, zjevně neunesli tíhu porážky. Navíc se nejedná o ztrátu šedesáti členů, ale jen asi dvaceti, protože některé organizace zanikly již dříve v souvislosti s kandidaturou jejich členů za jiné politické subjekty.

„Velká část těch lidí totiž kandiduje v krajských volbách za Stranu důstojného života bez vědomí okresního výboru strany a proto jim bylo automaticky členství v ČSSD zrušeno,“ tvrdí Skopal. Ve Vranově nad Dyjí prý dokonce měla organizace deset černých duší, argumentuje Skopal, aniž by vysvětlil, proč mu tato skutečnost dříve nevadila.

Vnitrostranický boj

Rezignace členů šesti organizací není prvním hromadným exodem členů ČSSD. Skopalovo křídlo před časem zbavilo členství ve straně místostarostu Znojma Mariana Keremidského, který odmítl odejít z koalice na znojemské radnici. Do vedení okresní organizace naopak tlačil na post místopředsedy Oldřicha Groise, který má navzdory čistému trestnímu rejstříku kriminální minulost a odseděných několik let ve vězení.

„Nikdo z členů sociální demokracie tohle nevěděl. Pan Grois po diskuzi s námi potom ze sociální demokracie vystoupil,“ hájil se již dříve Skopal, který ale sám ukazoval oponentům Groisův čistý trestní rejstřík.

Reklama

Výběr článků

Načítám