Hlavní obsah

Policisté budou demonstrovat, ministr si na ně nenašel čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení policejních odborů rozhodlo, že policisté se zúčastní středeční demonstrace zaměstnanců bezpečnostních složek. Budou protestovat spolu s hasiči, i když v pondělí svou účast odvolali. Odbory k demonstraci přistoupily po zasedání vlády, která v návrhu státního rozpočtu nezohlednila jejich požadavky.

Foto: Petr Nový, Novinky

Policisté se přidají k hasičům a dalším pracovníkům bezpečnostních složek.

Článek

Novinářům to v úterý řekl místopředseda NOS Daniel Bláha. Již dříve svůj záměr demonstrovat oznámily Odborový svaz hasičů (OSH) a Unie bezpečnostních složek (UBS). NOS se rozhodl připojit k demonstraci poté, co ministerstvo vnitra nezareagovalo na jeho požadavky, uvedl Bláha.

Předseda OSH Jindřich Oberreiter řekl, že účastníky demonstrace mají svážet autobusy ze všech míst republiky. Svolavatelé demonstrace podle něho očekávají 1000 až 2000 účastníků.

Předseda NOS Milan Štěpánek v pondělí novinářům řekl, že policejní odbory přijaly nabídku policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Štěpánek sám se demonstrace nezúčastní, jelikož s ní nesouhlasí, řekl Právu.

Odboráři poté zaslali upřesňující požadavky ministru vnitra Ivanu Langrovi (ODS), na které však podle Bláhy ministr nezareagoval.

Policejní odboráři chtěli od ministerstva záruku na vytvoření nové tarifní tabulky pro rok 2010, čtyřprocentní navýšení platů a chtěli také jednat o navýšení platů civilních zaměstnanců.

O demonstraci rozhodly odborové svazy poté, co vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok. Podle policejních odborářů nebyly splněny jejich požadavky vůči ministerstvu vnitra a vládě. Svazy dlouhodobě požadují zvýšení platů zejména v krajích, kde mzdy ještě nerostly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám