Hlavní obsah

ČSSD v krajích si zakazuje koalice s ODS i komunisty

Právo, Jiří Ovčáček, Jitka Götzová
PRAHA

Tři neděle před volbami stoupá napětí mezi ČSSD a KSČM ve Středočeském kraji. Podle tamního šéfa ČSSD Richarda Dolejše se tzv. bohumínské usnesení, zakazující soc. dem. vládní koalici s KSČM, vztahuje i na krajskou úroveň. Společně se středočeským lídrem soc. dem. Davidem Rathem v pondělí odmítl povolební koalici v kraji jak s komunisty, tak s ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo) a David Rath

Článek

Soc. dem. ve Středočeském kraji předpokládá svou jednobarevnou krajskou vládu s podporou různých stran. „Soc. dem. ve středních Čechách preferuje po volbách jednobarevnou vládu ČSSD. V případě, že by soc. dem. neměla nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, tak bychom chtěli získat toleranci pro tuto vládu napříč politickým spektrem,“ uvedl Dolejš.

Druhou variantou je koaliční krajská vláda s některou z menších stran. Podle Ratha například se zelenými nebo s nezávislými. Předpokládá, že se do zastupitelstva nedostanou lidovci. Oba politici vyloučili krajskou koalici s KSČM.

Dolejš odmítl tvrzení hejtmana Petra Bendla (ODS), že soc. dem. uzavřela s komunisty tajnou dohodu. „Nic takového uzavřeno nebylo, ani jsme s KSČM nejednali. My se cítíme vázáni bohumínským usnesením. Byl jsem jedním z jeho předkladatelů a troufám si říci, že se vztahuje i na uzavírání vládních koalic na úrovni krajů. Zároveň se domnívám, že se tato strana dostatečně nereformovala,“ uvedl Dolejš.

Komunisté: Pozor na 2. kolo do Senátu

Komunisté tvrdí, že je to od ČSSD obehraná písnička. Pokud by i nadále středočeští soc. demokraté razili v kraji takovouto politiku, nemohou v případném druhém kole senátních voleb počítat s podporou komunistů. „Je to negativní signál našim voličům, pokud by postoupil jejich kandidát. Rath není ČSSD, proto by měla zvážit své kroky,“ vzkázal jim místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podle něj bohumínské usnesení pro regiony neplatí. „Když se odřezává ČSSD směrem doleva, tak se nabízí dohad, že do voleb nechce prozradit, že se jí honí hlavou nabídka od středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) na velkou koalici,“ dodal. Bendl už dříve vyloučil pouze koalici s KSČM, ale nedovede si představit spolupráci s Rathem.

„Za určitých podmínek jsme ochotni soc. dem. podporovat, ale jde o věcné problémy kraje. To, co slibuje voličům je úsměvné, například zavést dopravu zdarma pro školáky. Nejhorší je, že člověk neví, co je slib a co je realizovatelná skutečnost,“ uvedl pro Právo Zdeněk Levý (KSČM), starosta Drnek na Kladensku. Ten kandiduje v regionu do Senátu.

„Jestliže se někdo hlásí k levici nebo ke středolevici, tak musí hledat v tomto spektru spojence v tomto spektru, a nikoliv na druhé straně,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám