Hlavní obsah

Anticenu za zadržování informací si vysloužil stavební úřad ve Varech

PRAHA

Projekt Otevřete, který se dlouhodobě věnuje otevřenosti státní správy v pondělí oznámil výsledky šestého ročníku ankety Otevřeno x Zavřeno. Hlavní anticenu a první místo v oblasti volného přístupu k informacím obdržel stavební úřad karlovarského magistrátu za soustavné obstrukce, kterými bránil v poskytnutí informací v rozporu s opakovaným rozhodnutím nadřízeného orgánu.

Foto: František Kšajt, Právo

Nejhorší přístup vůči žádostem za informace zaujal stavební úřad v Karlových Varech. Ilustrační foto.

Článek

Stavební úřad západočeského lázeňského města doplatil na sveřepou neochotu poskytnout informace. Nic na tom nezměnilo ani několik rozhodnutí nadřízeného orgánu, který právo na informace potvrdil.

Vítezem zbývajících tří kategorií anticen se dle hlasování odborné poroty, v níž zasedli zástupci občanských sdružení, médií či státní správy, stala obec Lhotka nad Labem.

Jednání jejího zastupitelstva jsou neveřejná a přístup na ně je odepřen i opozičním zastupitelům. Obec také vyplácí občanům takzvané "držhubné" za to, že nekritizují vedení obce. Na jejím webu navíc chybí i informace, které jsou ze zákona povinné.

Lidem vadí přístup ministerstva pro místní rozvoj

Oproti tomu za otevřenost a transparentnost výběrových řízení byly porotou oceněny podkrkonošské Semily. Porotci ocenili i přínos úřadu Veřejného ochránce práv, tzv. ombudsmana, za aktivní prosazování práv občanů při jednání zastupitelstev obcí a krajů. Uznání poroty se dočkaly i obce Němčovice a Grygov.

V hlasování veřejnosti si anticenu vysloužilo ministerstvo pro místní rozvoj, nejpozitivněji veřejnost naopak vnímala postup obce Němčovice, která se dlouhodobě snaží o precizní zveřejňování povinných informací na svém webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám