Hlavní obsah

VIDEO: Žloutenkou se nakazilo přes 600 lidí, situace ale prý není kritická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta bude počet nakažených žloutenkou typu A i nadále narůstat. Situace je podle jeho slov ve srovnání s minulými lety atypická, ale nikoliv kritická. Podle posledních údajů se tímto druhem hepatitidy nakazilo již 602 lidí. Vít to oznámil na pondělní tiskové konferenci.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít na pondělní tiskové konferenci.

Článek

V současné době se lokální epidemie vyskytují v Praze, na Kolínsku a Pardubicku, na Frýdecko-Místecku a Olomoucku. Počet nakažených prudce narostl v srpnu, kdy se objevilo přes 100 nových případů. Podle odhadů hygieniků by se měl počet nakažených zvyšovat až do konce listopadu.

Nejvíce nakažených je v Praze, Středočeském a Olomouckém kraji. Atypické na současné situaci je podle hygieniků zejména to, že mezi nakaženými převažují lidé mezi 25 a 42 lety. Dříve se nemoc šířila především mezi dětmi.

.: Hlavní hygienik ČR Michael Vít představil mapu výskytu žloutenky.foto: Právo/Lukáš Táborský

Epidemie žloutenky vypukla zhruba na počátku letních prázdnin v komunitě injekčních uživatelů drog a bezdomovců v Praze. Velmi rychle se rozšířila do okolí Prahy i mezi lidi mimo rizikové skupiny.

Foto: ČTK

Rozsáhlejší opatření zatím nejsou potřeba

Podle Víta nejsou zatím potřeba rozsáhlejší preventivní opatření. Hygienici mají za to, že za současným stavem nedostatku očkovacích látek stojí zbytečná panika lidí.

Historického minima dosáhl počet nakažených v roce 2004, kdy hygienici evidovali pouze 70 případů onemocnění. Oproti tomu v roce 1999 byl počet infikovaných osob 933. Rok poté přesáhl šest stovek.

Doposud největší epidemie žloutenky zasáhla tehdejší Československo v roce 1977, kdy se z ovocné dřeně infikovaných polských jahod nakazilo na 30 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám