Hlavní obsah

Vojenská kontrarozvědka potvrdila zájem špionů o radar v ČR

– PRAHA

"Některé státy" se vloni zajímaly o tajné informace týkající případné radarové základny USA v České republice. Informaci ve své výroční zprávě přineslo Vojenské zpravodajství (VZ). Vojáci tak částečně potvrdili informace civilní kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby (BIS), z minulého týdne. Konkrétní zemi v souvislosti se zájmem o radar nejmenují.

Článek

"Vojenské zpravodajství v roce 2007 zaznamenalo konkrétní zájem o informace k možné výstavbě protiraketové základny USA či její součásti na území České republiky," píše se ve výroční zprávě.

Podle veřejné zprávy Vojenského zpravodajství je cílem tajných služeb "některých států" získávat utajované a neveřejné informace týkající se NATO, české armády a jejích zbraní a také o pokročilých technologií využitelných ve vojenství.

Cizí rozvědky se proto snaží získat v ČR agenty, kteří k těmto informacím přístup přímo mají, nebo se znají s někým, kdo jimi disponuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

BIS uvedla, že o radar protiraketového deštníku mají zájem ruští agenti, kteří se také snaží ovlivnit české veřejné mínění proti němu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám