Hlavní obsah

VIDEO: Jeřáb nasadil věž na pražskou Malostranskou besedu

– PRAHA • Aktualizováno

Usazením střední báně s měděnou helmicí získala v neděli Malostranská beseda v Praze zpět tři věže, o něž přišla před téměř 200 lety. Bývalá radnice Menšího Města pražského se tak vrátila ke své podobě ze 17. století. Zbývající báni nad hlavami stovek diváků za zvuků historické hudby na budovu vyzvedl speciální jeřáb.

Foto: René Volfík, ČTK

Usazením střední báně s měděnou helmicí získala 28. září Malostranská beseda v Praze zpět tři věže, o něž přišla před téměř 200 lety.

Článek

Návrat renesančních věží stál 26 miliónů korun. Celkové náklady na rekonstrukci budou kolem 190 miliónů korun. Obnova začala kvůli špatnému stavu budovy před dvěma lety. Rekonstrukce by měla být hotova v polovině příštího roku.

Radost nad tím, že Malostranská beseda získala původní vzhled, v zaslaném poselství vyjádřil prezident Václav Klaus. Do střední věže byly umístěny různé dokumenty a vzkazy pro příští generace, ukázky peněz, titulní stránky sobotních novin, mobilní telefon a nahrávka státní hymny. Listiny na místě podepsali pražský primátor Pavel Bém a starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Věž krátce před usazením na své místo.foto: ČTK/René Volfík

Věže byly odstraněny v roce 1828

"Pevně doufáme, že Vaše doba přeje lidským právům a svobodám a že i Vy si uvědomujete přínos svých předků k blahu, jež Vám - jak pevně věříme - Vaše doba přináší," stojí například v poselství starosty Prahy 1.

Někdejší renesanční věže, které měly zdůrazňovat význam objektu, byly kvůli zchátralosti odstraněny v roce 1828. Rozhodnutí o jejich návratu doprovázela živá diskuse mezi památkáři a představiteli radnice Prahy 1. Někteří památkáři s návratem věží na objekt na území pražské památkové rezervace nesouhlasí. Proti se stavělo i minulé vedení radnice.

"Jsem rád, že jsme nalezli odvahu a vrátili tomuto místu jeho původní tvář," řekl Bém.

Opravy budovy měly být původně ukončeny už v polovině roku 2007. Kvůli nutnosti rozsáhlejších akcí se rekonstrukce protáhla, v havarijním stavu byl například renesanční krov. Byly tam také objeveny originální fresky, které po dokončení budou přístupné návštěvníkům.

Oživení kulturního stánku

Malostranská beseda by se opět měla stát kulturním centrem Malé Strany. Na jejího provozovatele vypsala radnice první městské části výběrové řízení, které vyhrála společnost 2media. Smlouvu s ní ale zastupitelstvo Prahy 1 neodsouhlasilo. Některým opozičním zastupitelům vadilo podle nich nízké nájemné. Firma chtěla ročně platit 1,5 milionu korun, kulturní akce chtěla dotovat provozem restaurací.

Budova byla od konce 15. do sklonku 18. století radnicí Menšího Města pražského. V roce 1575 v ní představitelé nekatolické šlechty sepsali společné vyznání víry, takzvanou Českou konfesi.

Usazení schránky na vrchol věže se vzkazy pro budoucí generace.foto: ČTK/René Volfík

Malostranská radnice neunikla v roce 1648 za třicetileté války plenění švédských vojsk. Jako politické centrum sloužila až do roku 1784, kdy byla sloučena čtyři pražská města, Staré a Nové Město, Hradčany a Malá Strana.

Poté byla přestavěna pro potřeby finančních úřadů i politického vězení. V roce 1868 tam vznikla Malostranská beseda, která fungovala jako kulturní centrum Malé Strany až do současné přestavby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám