Hlavní obsah

Koncert neonacistů proběhl nedaleko Hodonína

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN
Aktualizováno

Koncert neonacistů, sraz anarchistů a ještě tradiční romská zábava ohlášená na stejný den. Příliš mnoho potenciálně výbušných akcí nenechalo v klidu hodonínské policisty, a tak se v sobotu večer stalo město dějištěm policejních manévrů.

Článek

Opatření měla jediný cíl, oddělit od sebe skupiny, u kterých mohly zvítězit vášně nad rozumem. Skinheadi se nakonec Hodonínu vyhnuli obloukem. Jejich oblíbená Pizzerie César, místo, odkud před dvěma lety vyběhli napadnout a upálit místního Roma, byla zavřená. Ve městě se objevilo minimum skinheadů a tři auta zahraničních příznivců, podle značky ze slovenského Martina.

„Je možné, že to zrušili, nebo přesunuli jinam. V novinách se jejich chystaný sraz důkladně propíral, tak možná proto,“ řekl jeden z hlídkujících policistů. „Zatímco sraz levicových extremistů se uskutečnil podle plánu v restauraci Beseda v Hodoníně, o pohybu a přesném místě srazu pravicových extremistů nebylo do poslední chvíle mnoho informací.

Prvotní informace směřovaly rovněž do Hodonína, ale tahle indicie se nepotvrdila,“ řekl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Zatímco policisté podle mluvčího nevěděli, kam se jim neonacisté ztratili, Romové, přihlížející rojení anarchistů, měli jasno. „Skini? Ti jsou v Šardicích,“ odpovídali ochotně novinářům.

„Nevíme kde jsou, policejní hlídky pátrají po místě akce,“ tvrdil ale ve stejné době Právu policejní mluvčí. Že se akce opravdu uskutečnila v Šardicích, potvrdil až ráno.

„Operativním šetřením policistů bylo zjištěno, že sraz se uskuteční v obci Šardice. Z tohoto důvodu byly policejní síly rozděleny do těchto dvou míst. Policisté na místech dohlíželi na klidný průběh akcí a na dodržování veřejného pořádku,“ uvedl mluvčí. V Šardicích se koncert uskutečnil jako obligátní oslava narozenin.

Šardice začali skinheadi opouštět kolem půlnoci, anarchisté z hodonínskou Besedu opustili zhruba o dvě hodiny později. Nad ránem se několik členů obou táborů setkalo ve městě a vznikl mezi nimi slovní konflikt. Policisté jej vyřešili v přestupkovém řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám