Hlavní obsah

VIDEO: Poutníci si připomněli odkaz svatého Václava

STARÁ BOLESLAV
Aktualizováno

Na Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi ve středních Čechách v sobotu zamířily stovky poutníků. Jejich setkáním vrcholí letošní Svatováclavský rok. Připomíná 1100 let od narození svatého Václava, patrona a ochránce českého národa.

Foto: René Volfík, ČTK

Kardinál Miloslav Vlk se ve Staré Boleslavi zúčastnil Národní svatováclavské pouti, která letos připomněla 1100. výročí narození světce.

Článek

"Svatováclavská tradice nás duchovně spojuje s našimi předky a se všemi poutníky, kteří sem po staletí putovali, tady se modlili a zpívali. Jsme s nimi spojeni stejnými písněmi a modlitbami. Čteme ze stejného Písma, jako četli oni. Budeme se modlit stejné 'věřím' jako Ludmila, Václav, Vojtěch, Anežka a ostatní," řekl během slavnostní mše kardinál Miloslav Vlk.

V českém národě podle něj není kromě církve žádná jiná instituce, žádný jiný útvar, který by takto živě a konkrétně přetrvával od začátku našich dějin až do současnosti. "Královské dynastie, různé formy vlády přicházely a odcházely. Dnes slavíme veliké setkání minulosti s přítomností, naše slavení je živé, v něm se minulost zpřítomňuje," dodal Vlk.

Kardinál Miloslav Vlk se ve Staré Boleslavi zúčastnil Národní svatováclavské pouti, která letos připomněla 1100. výročí narození světce.foto: ČTK/René Volfík

Přítomni čelní představitelé země

Národní pouti se zúčastnil i prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek a další ústavní činitelé. Klaus v projevu připomněl, že sv. Václav vstoupil do české historie v době rodícího se českého státu, jeho hranic a jeho pokusů etablovat se v tehdejším politickém uspořádání mnohdy velmi konfliktní a svárlivé Evropy.

"Jako diplomat musel být připraven ke složitým politickým vyjednáváním, která měla ochránit a posílit postavení mladého českého knížectví. Jako vládce byl nucen čelit opozici doma i v zahraničí a neustále obhajovat své nezávislé postavení. Jako taktik si musel být plně vědom pomíjivosti uzavíraných dohod a smluv," řekl Klaus.

Podobné problémy tehdy i nyní

Konkrétné rysy osobnosti knížete Václava podle něj historie poodkrývá jen spoře, chybějící informace zaplňují legendy vzniklé až po jeho smrti. "Z nich však můžeme soudit, že v podstatě řešil obdobné problémy, jaké stojí před námi o více než 1000 let později. Jak zajistit mír a stabilitu, jak uspořádat vztahy našeho státu k blízkým velmocím, jak sjednocovat protichůdné zájmy doma a jak řešit naše vlastní střety," uvedl prezident.

Při slavnostní mši kardinál převzal faksimile Velislavovy bible, které by v budoucnu mělo být doručeno papeži Benediktovi XVI. Knihu s číslem 33 určenou pro papeže vydalo nakladatelství Archa 90 a byla nesena v průvodu s obětními dary při mši. Jejím obsahem nejsou jen biblické knihy, ale také cyklus o českých patronech sv. Václavu a sv. Ludmile. Velislavova bible zachycuje svatováclavskou legendu jako jedna z mála středověkých knih.

Jedno z nejstarších poutních míst

Svatováclavskou pouť předznamenalo v pátek převezení svatováclavské relikvie, lebky sv. Václava, za doprovodu čestné jednotky Hradní stráže do baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi. Po mši si ji mohli poutníci prohlédnout v kryptě sv. Kosmy a Damiána.

Stará Boleslav, město spojované se zavražděním knížete Václava, je v římskokatolickém pojetí jedním z nejstarších a nejvýznamnějších poutních míst v českých zemích. Svatý Václav je považován za duchovního otce české státnosti. Stará Boleslav v sobě jako katolické poutní místo spojuje svatováclavskou a mariánskou tradici. Připomíná se zde smrt knížete Václava a uctívá se Palladium (záštita) - obrázek Panny Marie, který má podle legendy původ u svatého Václava.

Tisíciletou tradici staroboleslavských poutí podle církevních zdrojů přerušili komunisté, kult křesťanského knížete měl být vymazán z paměti národa. Poutě se tam obnovily v roce 2003. Jaroslava Tůmová snm

Reklama

Výběr článků

Načítám