Hlavní obsah

ČSSD protlačila prvním čtením zrušení poplatků u lékaře pro děti a důchodce

– PRAHA • Aktualizováno

Sociálním demokratům se podařilo v prvním čtení ve Sněmovně prosadit rušení poplatků ve zdravotnictví. V pátek Sněmovna těsně odhlasovala, že výbory mají projednat návrh na zrušení poplatků u lékaře pro důchodce, dětí do 18 let a lidi s příjmem nižším než dvojnásobek životního minima.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a dopravy Aleš Řebíček ve Sněmovně.

Článek

Pro návrh nehlasovali jen sociální demokraté a komunisté, ale také lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který se ani dříve jeho podporou netajil. Pro ruku zvedl i nezařazený poslanec Evžen Snítilý a poslankyně zelených Olga Zubová. Hlasování se zdržel, a tím pádem částečně návrh podpořil, i někdejší člen klubu ODS Juraj Raninec.

Pokud by návrh definitivně prošel Sněmovnou i Senátem, poplatky by přestaly platit asi čtyři milióny lidí.

Koalice byla překvapená

Fakt, že zrušení poplatků ve zdravotnictví prošlo i díky koaličním poslancům do 2. čtení, rozladil premiéra Mirka Topolánka. Původně se vůbec k této otázce nechtěl vyjadřovat, později pouze uvedl, že jak tento návrh, tak další návrh z díly opozice týkající se jednorázového důchodu, jsou jen populistickými gesty před volbami.

Vánoční příspěvek důchodcům neprošel

Dolní komora projednala i mimořádný příspěvek pro důchodce ve výši 3000 korun. ČSSD jim peníze chtěla dát před Vánoci kvůli vysoké inflaci. Tento návrh ale Sněmovnou neprošel.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchod pobírá v Česku přes 2,7 miliónu lidí. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) by předvánoční příspěvek zvýšil výdaje státního rozpočtu o 8,6 miliardy korun. "Jediný dopad je zvýšení výdajů státního rozpočtu, aniž by se důchodcům reálně pomohlo," uvedl Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám